Ausztria;menekültek;határzár;

2021-08-10 06:20:00

Hiába dicsekedett az államtitkár, nem elégedettek az osztrákok a magyar határvédelemmel

Az sem kizárt, hogy a korábban a határhoz kirendelt katonák létszámát idővel kétezerre emelik.

Nem a legjobbkor dicsekedett a déli határfallal Orbán Balázs államtitkár Tucker Carlsonnak. A kormánypárti sajtó lelkesen számolt arról, hogy miután a Fox News műsorvezetője interjút készített a magyar miniszterelnökkel, elutazott megtekinteni a határkerítést, ahol Miniszterelnökség államtitkára azt fejtegette: szívesen megmutatja, „hogyan is kell a határvédelmet jól csinálni”. Ám úgy fest, a kelet-európai és a balkáni helyzetet Carlsonnál valamivel jobban ismerő osztrák belügy nem annyira elégedett a magyar határvédelem teljesítményével.

Nemrég Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter egy bécsi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 400 katonát küldenek a magyar-osztrák határra, mert úgy látják Magyarországot nem őrzi megfelelően a határait az illegális bevándorlókkal szemben. Tanner hozzátette, az sem kizárt, hogy a kirendelt katonák létszámát idővel kétezerre emelik.

Az osztrák belügy lapunknak küldött statisztikáiból az derül ki, hogy 2021-ben tavalyhoz képest kétszeresére nőtt az osztrák határig eljutó menekültek és migránsok száma. Tavaly egész évben 21 ezren érkeztek illegálisan Ausztriába, míg idén már az első félévben elérte az elfogott illegális határátlépők száma a 16 ezret. A legtöbben a Magyarországgal határos Burgenlandban kerülnek rendőrkézre. Tavalyelőtt még az érkezők 11 százaléka, tavaly viszont már az érkezők 22 százaléka utazott át Magyarországon.

Tény, hogy a déli magyar határzár kiépítése után a korábbi években a menekültútvonalak átrendeződtek, így a menekültek többsége Olaszország, illetve a Horvátország-Szlovénia irányából érkezett Ausztriába. Illetve a Törökországgal kötött uniós megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkent a beáramlás a kontinensre. Ám az utóbbi időben osztrák közlés szerint ismét nőtt a balkáni útvonal „forgalma”, azaz a déli határzár visszatartó ereje kétséges – vélik Bécsben.

Ugyanakkor a magyar rendőrség ezt másképp látja: a Népszavával azt közölték, nemcsak a határkerítéssel védett szakaszról, hanem több irányból érkeznek a határátlépők. A növekedést ők is érzékelik: 2020 első félévében átlagosan naponta 80 illegális határátlépés, illetve kísérlet történt, idén ez napi 250-re ugrott. Azt mindenesetre elismerik, hogy viszonylag sokan jutnak be, és haladnak át hazánk területén. Hozzátették: „az ország mélységében bevezetett rendőri intézkedéseket követően, a bűnszervezetek egyfajta válaszreakciójaként egyre jellemzőbbé vált az alsóbbrendű útvonalak használata Ausztria irányába”.