Karácsony Gergely;miniszterelnök-jelölt;kormányváltás;előválasztás;

Karácsony Gergely szerint az előválasztás tétje a kormányváltás

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a változás ügyének meg kell nyerniük a Fideszből kiábrándult szavazók minél szélesebb táborát.

Alig több mint egy hónappal az előválasztás előtt a tét szerintem világos és egyértelmű: a kormányváltás. Vagyis az előválasztási szavazatnak is arról kell szólni, ki képes leváltani Orbán Viktort és rezsimjét, és utána stabil kormányt alakítani – jelentette ki csütörtökön Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester ezt azután hangsúlyozta, hogy mint írta, szerdától az ellenzéki előválasztási bizottság befogadta az ő – az MSZP, Párbeszéd és az  LMP által támogatott – miniszterelnök-jelölti regisztrációját is. Amint arról a Népszava beszámolt, korábban két miniszterelnök-jelölt kérelmét bírálták el pozitívan: a DK-s Dobrev Kláráét és a jobbikos Jakab Péterét, míg Fekete-Győr András a Momentum, Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom és Pálinkás József az Új Világ Néppárt aspiránsáét még nem.

A politikus szerint a cél, hogy a választóknak úgy kell szavazniuk, hogy a sok egyéni szimpátia ne szétforgácsolja, hanem megerősítse a „Kormányváltó Közösséget”. Mint írta, így, nagy betűvel.

Szerinte ugyanis a kormányváltáshoz biztosan nem elegendő a pártalapú előválasztási szavazás, vagyis az, hogy ki-ki pusztán a pártkötődése alapján voksoljon.

„A biztos kormányváltáshoz bővíteni kell a változást akaró szavazók táborát, vagyis nem elegendő, ha csak a jelenlegi pártkötődésssel rendelkező ellenzéki szavazókat szólítjuk meg, meg kell tudnunk nyerni a változás ügyének a jelenlegi bizonytalanok, a Fideszből kiábrándult szavazók minél szélesebb táborát”– szögezte le Karácsony.

Mindehhez tanácsokat is fűzött a bejegyzésében, mert úgy vélekedett, a változást akaró szavazók táborát nem lehet úgy gyarapítani, ha a múlt vitáit vívják újra és újra, ha a politikai ajánlatuk nem a jövőről, Magyarország új fejezetéről, hanem mondjuk a 2010 előtti időkről szól. kiemelte:

„Az Orbán rezsim utáni stabil kormányzást csakis ennek a sokszínű ellenzéki tábornak az egyben tartása szolgálja, és hogy ez nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat, azt én főpolgármesterként megtanultam, megtapasztaltam.”

A főpolgármester óvott attól is, hogy a jelöltek előválasztási rivalizálása nagyotmondási versennyé válna, ha abban méregetnék magunkat, hogy ki tud Orbánabb lenni Orbánnál.

„Továbbra is abban hiszek, hogy nem az az erős vezető, aki képes megosztani, hanem aki képes egyesíteni”– fogalmazott Karácsony Gergely.