világzene;Latin-Amerika;

2021-08-13 11:00:00

A cumbia nagykövetei

A Los Orangutanes zenekar Latin-Amerika egyik legnépszerűbb műfaja, a cumbia hazai megismertetésére törekszik. Klub- és fesztiválfellépések mellett megjelent első lemezük.

A cumbia kezdeteit Kolumbia észak-keleti régiójában, a Magdalena folyó torkolatvidékén kereshetjük, ahol már a 16. században egymás mellett éltek a helyi őslakosok, illetve az afrikai rabszolgák, akik közül sokan megszöktek, és önálló városokat alapítottak. Ennek megfelelően a műfaj két eltérő, egymást jól kiegészítő gyökérből táplálkozik. Az egyik a környéken őslakos kogi indiánok temetési rituáléja, amely különböző furulyákra épülő, monoton, transzállapotot előidéző szertartászene. A másik az afrikai bevándorlók szájról szájra terjedő, dalokban megfogalmazott „életérzése”, amelyben a mesélő egy gyertyát a feje fölött tartva énekelte el a történetet, a közösség tagjai pedig ütőhangszereken kísérték. A 20. század elején az eredeti hangszereket kiegészítette a pálmatörzsből készített guacharaca és a hagyományos tangóharmonika.

A tradicionális műfaj nemzetközi „karrierje” az 1930-as években indult, amikor a cumbia beépült a jazzbe, és amerikai big bandek is rendszeresen műsorra tűzték a cumbia-kompozíciókat. Az 1950-es években Lucho Bermúdez személyében a cumbia már nemzetközi sztárt adott a világ zeneéletének, miközben a műfaj fejlődésére a kubai és az észak-amerikai zene is erősen hatott. Napjainkban a cumbia és különböző rokon műfajai (porro, vallenato, merengue) Argentínától Mexikóig több tízmilliós rajongótáborral rendelkeznek, Európában azonban nem annyira ismert, mint például a salsa. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a 2017-ben alakult magyar zenekar, a Los Orangutanes, amely kis klubokban kezdett, de mostanában már a fesztiválok közönsége is nagyon szereti. A csapatot olyan zenészek hívták életre, akik korábban más formációkban – Anselmo Crew, Besh o droM, Irie Maffia, PASO, Zuboly – ismertséget és tapasztalatot szereztek. Meggyes Ádám trombitál, Pásztor Ákos szaxofonozik és fuvolázik, Élő Márton harsonázik, Árkosi Szabolcs harmonikázik, Krecsmáry Zsolt dobol, Herr Attila basszusgitározik, Bognár Szabolcs billentyűsökön, Szarvas Dávid ütőhangszereken játszik. Hozzájuk társul két dél-amerikai muzsikus: Ivan Tabeira uruguayi énekes és Alex Torres perui gitáros.

Bemutatkozó lemezük (Lo Mejor de la Cumbia) tisztelgés a műfaj nagyjai előtt; egyfajta Best Of-válogatás a cumbia több ezer dalt magában foglaló repertoárjából. A 12 szám fergeteges tánczenéjén túlmenően az album érdekessége, hogy – közösségi támogatói kampánynak köszönhetően – a zenéhez félórányi animált videót is forgattak, ami még közelebb hozza a hallgatóhoz a cumbia atmoszféráját. Nemcsak az évszázados hagyomány, hanem a modern tánczene is középpontba kerül, így a Lo Mejor de la Cumbia azok számára is élvezhető, akik korábban egyáltalán nem ismerték a műfajt. A „beavatottak” viszont azért nem lesznek csalódottak, mert minden szólam, minden ritmusképlet autentikus. A zenekar a tervek szerint ősszel már második lemezét is megjelenteti, amelyre viszont csupa saját szerzeménnyel készülnek.

Infó: Los Orangutanes: Lo Mejor de la Cumbia, 2021

Következő koncertek: augusztus 13. Balatonfüred; augusztus 15. Sárvár; augusztus 27. Fishing on Orfű