Oroszország;oltás;turisták;

2021-08-14 06:40:00

Oltatlanul is jöhetnek Magyarországra az orosz turisták

A schengeni zónából egyelőre csak Görögország, Ciprus, Észtország és Magyarország fogad orosz turistákat.

Oltási igazolvány nélkül, pusztán egy negatív PCR-teszttel jöhetnek Magyarországra az orosz turisták – olvasható az Eho Moszkvi rádió honlapján. Az adó szerint a moszkvai magyar nagykövetség is megerősítette, hogy mostantól már nem csak az oltási igazolással rendelkezők utazhatnak be. Erről egyelőre hír nem látható az itteni orosz nagyövetség honlapján, a kinti magyar nagykövetségen pedig a konzuli osztály már bezárt, csak hétfőn hajlandóak válaszolni a kérdéseinkre. Az Eho Moszkvi szerint a schengeni zónából egyelőre csak Görögország, Ciprus, Észtország és Magyarország fogad orosz turistákat.

Magyarországra az orosz állampolgárok május eleje óta egy oltási igazolás birtokában korlátozás nélkül beléphetnek, karantén- és PCR teszt-kötelezettség nélkül. Oltási igazolást a beutazni vágyó orosz állampolgárok kérhetnek elektronikusan, a magyar kormányablakokon keresztül. Május végén ehhez adódott az a könnyítés, hogy akkor is beléphetnek az Oroszországból érkezők, ha a beutazó még nem rendelkezik oltási igazolással, ám az Európai Unióban, illetve Magyarországon engedélyezett védőoltás Oroszországban történő beadásának tényét a belépésekor igazolja.

Sőt, az is beléphet az országba, aki a magyar védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos kérelmét a kormányablakban személyesen kívánja benyújtani, vagy aki belépéskor igazolja, hogy a magyar védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos kérelmet elektronikus úton benyújtotta.

A magyar könnyítések sajátossága, hogy egyoldalú: az orosz föderáció nem ismer el semmiféle Covid igazolványt, így a magyar védettségi igazolványt sem, még azt sem, ami a Szputnyik beadásáról szól. Kizárólag a beutazás előtt 72 órával elvégzett negatív PCR teszttel lehet belépni az országba. 

A tegnap közölt adatok szerint egyébként megdőlt a napi halálozási rekord Oroszországban, 815-en vesztették életüket, ezzel 168 846-ra nőtt az elhunytak száma. Az igazolt fertőzöttek száma ugyanekkor 22 277-tel, 6 557 068-ra emelkedett.