hoki;Székesfehérvár;Alba Aréna;

Bár a tervezettnél drágábban, de megépül a székesfehérvári hokicsarnok

Az eredetinél pármilliárd forinttal több közpénzbe kerül majd ugyan a létesítmény, de a városnak ez nem számít, a vezetés egy része így is igényt tart rá.

A székesfehérvári közgyűlés pénteken zárt ülésén jóváhagyta, hogy 32,4 milliárd forintért megépüljön az Alba Aréna

- írja a 444.hu. A portál emlékeztetett: noha a létesítmény meg sem épült, de a korábbi 25 milliárdról kúszott feljebb közel hét és fél milliárd forintra az ára. Értesüléseik szerint erre az összegre mondtak igent, így a jövő héten már meg is jelenhet az erről szóló kormányrendelet. A beruházás költségeinek döntő hányadát az állam és nem az önkormányzat állja.

A Népszava értesülései szerint a projekt bruttó összege 40 milliárd forint felett van, nem csoda, hogy a közgyűlés ellenzéki tagjai tartózkodtak a szavazásnál.

Ahogyan az ismert Orbán Viktor már 2013-ban beígérte a csarnokot a városnak, de akkor még 5-7 milliárdra becsülték a költségeket. 2016 végére készült volna el, de az átadás helyett ekkor csak a látványterveket mutatták be, és már 13 milliárdos költségekről beszéltek. Ebből lett 25 milliárd forintos projekt. Végül 2018 őszén az önkormányzat egy közbeszerzési pályázaton kihirdette a Garancsi István-féle Market. Zrt.-t győztesnek.

Ezen az új közgyűlési döntés sem változtat, ugyanúgy a miniszterelnöki jóbarát cége viheti a beruházást, igaz, a magasabb áron.