Kúria;népszavazás;

2021-08-17 07:30:00

Tévedett a kormány, ha azt remélte, simán átcsúsznak a népszavazási kérdései: felülvizsgálat jön

Utolsó pillanatban megtámadta a Kúriánál a kormány népszavazási beadványait a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum és a Társaság a Szabadságjogokért is.

A Nemzeti Választási Iroda arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a határidő lejárta előtt a kormány öt népszavazási kezdeményezésével szemben összesen 24 felülvizsgálati kérelem érkezett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) címére, ezek közül húszat magánszemélyek nyújtottak be. A Kúriának címzett felülvizsgálati kéréseket hétfőn 16 óráig lehetett eljuttatni az NVB címére, s a jogi lépés elvileg legfeljebb 90 nappal tolhatja ki a népszavazás parlamenti jóváhagyását kezdeményező határidőt. Mivel minden népszavazási kérdésnél külön beadványt kell írni, a két tucatnyi kérés valójában kevesebb szervezetet vagy személyt takar.

A kormány népszavazási kezdeményezése értelmetlen, ellentétes a népszavazás rendeltetésével, mert nem a népakarat valódi kinyilvánításáról szól, a kérdések ráadásul nem egyértelműek, ahogy az sem, mit kellene tenni a parlamentnek, ha az igenek vagy a nemek kerülnének túlsúlyba a voksolásnál – erre hivatkozva kérik az NVB által jóváhagyott kérdések hitelesítésének elutasítását a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), a Momentum és a Társaság a Szabadságjogokért is. Az MKKP például nagyon részletes indoklásban tér ki arra, hogy a voksolási eredmény akár valamennyi szexuális irányultság, így a heteroszexualitás bemutatását is megtilthatná, ami az irodalom és más művészeti ágak kitiltását hozná az iskolákból. A gyermekek számára elérhető nemátalakító kezelésekről szóló kérdést túl bonyolultnak tartja a Kutyapárt.

A homofób és gyűlöletkeltő népszavazási kezdeményezés – ahogy a Momentum fogalmaz – nem közérdekű kérdéseket akar eldönteni, csak biankó felhatalmazást adna a kormány leegyszerűsítő politikájának. A párt kiáll a szexuális felvilágosítás népszerűsítése mellett, azt vallja, hogy a kormánynak nem a kisebbségeket kellene üldözni, hanem hagynia kellene dolgozni az ehhez értő szakembereket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) értékelése hasonló, a jogvédő szervezet úgy látja, a kabinet a népszavazás álcája mögött gyűlöletkeltést folytat saját polgáraival szemben, a gyerekeket pedig eszköznek használja ebben a játszmában. Sokan fordultak hozzájuk – írták közleményükben, s végül mind az öt kormányzati népszavazási kérdéssel kapcsolatban felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be.

Várható volt, hogy az ellenzék él a lehetőséggel, és az NVB kormány-kérdéseket jóváhagyó döntését megtámadja a Kúrián, de ha ez a testület is jóváhagyja azokat, nincs más lehetőség a kabinet népszavazási kezdeményezésének megállítására. Emlékezetes, hogy július 21-én reggel megjelent az országos népszavazás megtartását ismét engedélyező kormányhatározat, majd még azon a napon öt-öt kérdést nyújtott be a kabinet és Karácsony Gergely főpolgármester is. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó politikus többek között a Fudan egyetem és a sztrádák koncesszióba adása témájában kérdezné az embereket. Az mindenesetre biztos, hogy amióta megnyílt a lehetőség, már további 25 beadvány is érkezett az NVB-hez.