Mészáros Lőrinc;Market Építő Zrt;fóti filmstúdió;

2021-08-17 16:49:06

Mészáros Lőrinc családja beleveti magát a magyar filmiparba

A leggazdagabb magyar famíliája nem alkotó munkát végez majd, csupán egy közbeszerzés eredménye szerint a gyerekek bővíthetik a fóti filmstúdiót.

A Fejér B.Á.L. és a Market közösen építheti a fóti filmstúdió új épületeit - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A beruházás becsült összege közel 30 milliárd forint, ugyanakkor a gyakorlat szerint ez nem a végső ár, ennél többe kerülhet a teljes projekt. Van is rá mozgástér, ugyanis a fejlesztés összköltsége 42 milliárd forint.

A kiírás elsődleges célja négy új, egyenként 2500 négyzetméter területű, eredeti hangfelvételre alkalmas műterem telepítése, melyből kettő-kettő egymás mellé épül. Az egymás melletti épületek szerkezetileg teljesen különálló épületet jelentenek majd, ugyanakkora használati igény szerint összenyithatók lesznek két darab 5000 négyzetméteres műteremmé.

Emellett Mészároséknak egy reprezentatív fogadóépületet is fel kell húzniuk, valamint a műtermek fejépületében, a műtermek üzemeltetéséhez szervesen kapcsolódó, különböző funkciójú kiszolgálóhelyiségek és új külön álló produkciós célú kiszolgáló épületeket kell építeniük, amelyeknek megújuló energiaellátása lesz. 

A kírás azt is valószínűsíti, hogy alvállalkozók bevonására lesz szükség.  

Korábban a Filmintézet azt közölte, hogy Fóton világszínvonalú stúdiók épülnek. A szervezet számításai szerint az átfogó fejlesztésnek köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak, és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok még nyáron elkezdődnek, több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2023 vége.

A Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc gyerekeinek érdekeltsége, míg a Market Garancsi Istvánhoz köthető, aki Orbán Viktor jóbarátja.