augusztus 20.;

Filozófusok és esztéták sem tudták értékelni az Andrássy úti felvonulás látványosságait

Erről nem is érdemes beszélni.

Vásári bóvlinak nevezte több baloldali elemző, filozófus és esztéta is a kormány nagyszabású, többnapos augusztus 20-diki ünnepségsorozatának pénteki látványosságait. Mindegyikük azzal hárította el a látottak - elsősorban az Andrássy úti felvonulás - elemzését, hogy arról nem is érdemes beszélni. Az internetes közösségi oldalakon megjelent értékelések sem kímélték a szervezőket. Sokan kifogásolták a pénzköltést, másoknál a giccses felvonulási elemek verték ki a biztosítékot.

Az ellenzéki politikusok azonban nem ezt kifogásolták. Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc is arra figyelmeztetett saját közösségi oldalán, hogy a rendezvényeket megrendelő kormány István király akaratával ellentétes módon kivezetheti az országot az európai közösségből. A főpolgármester szerint Szent István napján világossá kell tenni, hogy „Magyarországnak Európában a helye”. Ugyanezt a DK elnöke úgy fogalmazta meg, hogy „István királyunk Európát választotta. Jól döntött. Válasszátok ti is Európát a magyar államiság ünnepén.”

Az unióhoz fűződő viszonyunk tisztázása a kormányoldalnak is fontos témája volt. Varga Judit igazságügyi miniszter Soltvadkerten például kijelentette, a magyarok nem fogadják el, ha akaratukat elnyomják, vagy idegen eszméket erőltetnek rájuk, s most eldönthetik, engedik-e, hogy ezek az idegen ideológiák szétzúzzák a nemzetet. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ezeréves állam magabiztosságáról beszélt, hogy Magyarország akkor is meg tudott maradni, amikor más népek elvesztek, s lám a pandémiával szemben is milyen sikeres volt.

Az államalapító emlékének szentelt rendezvénysorozat egy része a hagyományos menetrendet követte, vagyis volt tisztavatás, légibemutató, kitüntetéseket adtak át, Orbán Viktor egy fotó kedvéért megvágta az új búza lisztjéből sütött első kenyeret.

Szent István Rendet kaptakTegnap Áder János köztársasági elnök átadta a Magyar Szent István Rend kiüntetést a Sándor-palotában. A kitüntetést Lovász László Abel-díjas, Széchenyi-nagydíjas és állami díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa és Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas és Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa kapta.