hulladék;koncesszió;

2021-08-22 18:38:49

Gulyás védi a kukaterveket

A kormány szerint igenis olcsóbb és hatékonyabb hulladékgazdálkodást hoz, ha az állam 35 évre egy magáncégnek adja majdnem az egész ágazatot. A szakma szerint a Mol kezébe szánt új rendszer drágább és rosszabb minőségű lesz.

A koncessziós rendszer az adófizetőknek olcsóbb és jobb hulladékgazdálkodást hoz - közölte az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az augusztus 21-i, szombati kormányinfón. A mostani rendszer évi 80 milliárdos költségvetési támogatással tartható csak fenn - panaszolta. Szerinte a koncesszor a hulladékanyagokból több hasznot lesz képes kinyerni, ami az államnak az elmúlt 30 évben nem sikerült. Részükről elegendőnek tartja pontos feltételeket támasztani a koncesszorral szemben.

Idézett ellenzéki vélemények szerint az, hogy a kormány 35 évre átadja egy magáncégnek szinte a teljes hazai hulladékipart, ellentétes az EU-szabályokkal és a közvagyon választások előtti fideszes kimentésének része. A kancelláriaminiszter ezeket alaptalan politikai vádaknak bélyegezte. Szavai szerint választási győzelemre készülnek, az általuk alkalmazott koncessziós szabályokat pedig baloldali kormány fektette le, csak ők - utóbbiakkal úgymond ellentétben - az adófizetők szempontjából előnyösen szerződnek.

Korábban szakmai szervezetek - sőt részben még Áder János köztársasági elnök is - azzal támadták az elképzelést, hogy az szétveri az ágazat működő területeit is, rontja a hatékonyságot, növeli az állami kiadásokat és hátráltatja az uniós célok elérését. A 2023. július 1-től bevezetni tervezett rendszer kezdvezményezettje iparági pletykák szerint az - ilyen nagyságrendű hulladékkezelést eddig nem folytató - Mol. A pályázati felhívást augusztus 12-én, 12 munkanapos beadási határidővel tette közzé az EU-értesítőben a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda.