Magyarország;várólisták;kórházi adósság;

2021-08-24 08:13:09

Fizetésképtelenek a magyar kórházak, csaknem 50 milliárdos az adósságuk

Szakmai álláspont szerint a magyar gazdaság teljesítménye már egy év közbeni kórház-konszolidációt is lehetővé tenne, amire szükség is lenne.

Tovább halmozódtak az egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák, a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a medtech beszállítóknak. Július végi tartozásállományuk egy hónap alatt 4,5 milliárd forinttal, 46 milliárd forintra nőtt – írja a Világgazdaság a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai nyomán.

Rásky László, a legnagyobb kórházimedicina-beszállítókat tömöríti szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára attól tart, hogy ha a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről, az az év végére bőven 60 milliárd forint fölé nőhet. A Honvédkórházban például a június végi 184 millió forintról júliusra 304 millióra emelkedett a beszállítókkal szembeni tartozás, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben 2 milliárd forintról 2,2 milliárdra, az ajkai Magyar Imre Kórházban pedig 887 millió forintról egymilliárd fölé.   

A szakember szerint a kisebb medicinavállalkozások már nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt, főleg mert a pandémia a gazdaság többi szereplőjével együtt az egészségipari vállalkozásokat is megviselte. Hozzátette:  

Rásky László azt is elmondta, hogy  kórházak műtéti hátralékainak ledolgozását a szakemberhiány akadályozza, továbbá bizonytalansági tényező a Covid–19 negyedik hullámától való félelem is. Miközben a betegek jelentkeznek a vizsgálatokra, hogy mielőbb sorra kerüljenek, a megnövekedett várólisták egy részüket elriasztják.