gáz;Szijjártó Péter;Gazprom;gázvásárlás;orosz gáz;Pletser Tamás;

Szokatlanul hosszú futamidejű az új magyar-orosz gázmegállapodás

Szijjártó Péter külgazdsági és külügyminiszter Szentpéterváron 10+5 évre évi 4,5 milliárd köbméter fűtőanyag megvásárlásáról egyezett meg Alekszej Miller Gazprom-vezérrel.

Tíz plusz öt évig évi 4,5 milliárd köbméter gázt vásárolunk Oroszoszágtól - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszej Millerrel, az orosz gázszállítások mögött lévő, állami Gazprom igazgatósági elnökével folytatott szentpétervári tárgyalásai kapcsán. Szakértők főképp a futamidő hosszát és az árképlet titkosságát kifogásolják. "Hazánk hosszú távú, stabil és kiszámítható energiaellátása" érdekében a tervezett új, hosszú távú gázvásárlási megállapodás "minden részletére" kezet rázott Szijjártó Péter és Alekszej Miller - tette közzé a külgazdasági és külügyminiszter. A szerződés megszövegezésére és aláírására szeptemberben kerül sor. Így a ma hatályos, még 1995-ben megkötött magyar-orosz egyezményt annak október 1-i lejártakor új váltja fel.

A szerződés összesen 15 évre szól, de a most évi 4,5 milliárd köbméter leszállításáról szóló mennyiség tíz év után "módosítható, adott esetben csökkenthető". Október 1-től a lekötött mennyiségből évi 3,5 milliárd köbmétert a Szerbia felől érkező, új hálózaton, egymilliárdot pedig Ausztria felől kapnánk. (Ezzel az orosz gáz eddigi fő beszerzési pontjának számító ukrán kapcsolat bezárul.) Az ár a most lejáró képletnél "sokkal kedvezőbb". Ez lehetővé teszi, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter nemzetbiztonsági és szuverenitási szempontból elemi fontosságúnak nevezte az energiaellátás hosszú távú biztosítását. A földgáz eddig is fontos szerepet játszott ebben és így lesz a jövőben is - fogalmazott. Az európai csúcsfogyasztásból szintén a fűtőanyag növekvő jelentőségére következtet. A hazai energiaellátásban fontos szerepet játszó Gazprom is növeli európai eladásait - érvelt a magyar diplomácia vezetője.

A lapunk által megkérdezett szakértők a mai gázpiaci körülmények között túl hosszúnak tartják a "tíz plusz öt" éves elköteleződést. Bár a hosszú távú megállapodás továbbra sem szokatlan, a korábbi, akár több évtizedes szerződések helyébe 5-10 évesek léptek - fogalmazott egy forrásunk. Bár Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője világszinten a közelmúltból is emlékszik ennél hosszabb távú megállapodásokra, azok inkább friss mezők megtérülését hivatottak biztosítani. A Gazprom helyzete más.

Az Erste elemzőjének fejébe inkább Szijjártó Péter gázárral kapcsolatos megfogalmazása ütött szöget. Bár, amiként a régi, úgy az új szerződés is titkos, iparági hírek szerint az eddigi megállapodás gázárát - élénk gáztőzsde híján - olajtermékek, így a dízel és a nehéz fűtőolaj piaci árához kötötték. Igaz, ez az utóbbi évek során módosulhatott, ha másért nem, hát az eddigi megállapodás eredeti, 2015-ös lejárta és mostani, tényleges kifutása közötti időszak szállításai miatt. Információk szerint ugyanakkor új megállapodásaikat már az oroszok is az azóta forgalmassá vált gáztőzsdék áraihoz igazítják. Ez amúgy alkalmasint, az elmúlt évtizedek jó részétől eltérően most épp kedvezőtlen a számunkra, hisz az olajétól eltérően a gáz piaci ára épp csúcsokat dönt - hívta fel a figyelmet Pletser Tamás. Így forrásaink erős kétségeiket fejezték ki a tekintetben, hogy tényleg az új, titkos árformula biztosítaná a rezsicsökkentés eredményeit. Bár Pletser Tamás el tudja képzelni, hogy az új megállapodás alapján - a korábbiaktól eltérően - a tőzsdei áraknál akár tartósan is olcsóbban juthatunk orosz gázhoz, annak tarifája mégsem szakadhat el a nyilvános piaci folyamatoktól. Már csak azért sem, mert a 4,5 milliárd köbméter alig haladja meg a Gazprom tavalyi európai szállításai két százalékát és az orosz gázcég alapvetően a vásárolt mennyiség és a vevő mozgástere alapján áraz.

Másik forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai lakossági gázárat az Orbán-kabinet határozza meg, mégpedig az elmúlt hét év tapasztalatai alapján a tőzsdei folyamatoktól függetlenül. Így az orosz gáz - alapvetően piaci alapú - beszerzési ára nem a lakossági rezsit, hanem az állami MVM tulajdonában lévő gáznagykereskedő, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) anyagi helyzetét befolyásolja. A céget pedig - akár a tavaly szilveszteri példa alapján is - a kabinet bármikor, akár több százmilliárdnyi közpénzből is feltőkésítheti.

Bár az évi 4,5 milliárd köbméter némiképp meghaladja Pletser Tamás várakozásait, az az évi tízmilliárd köbméter körüli országos fogyasztás tükrében kellő teret biztosít a szabad piacnak, így akár más gázforrásoknak is - vélekedett. Annak kapcsán, hogy a magyar kormány tavaly frissített energiastratégiájában 2030-ra a mintegy 3,5 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztás csökkentését ígérte, az uniós szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célok elérhetőségét illető borúlátását fejezte ki. Másik forrásunk pedig úgy fogalmazott: a most lekötött mennyiségre a lakossági felhasználás esetleges csökkenése esetén is lenne vevő. Utóbbi szakértő változatlanul furcsállja, hogy magyar részről egy politikus és nem a szerződő fél, vagyis az MFGK vagy az MVM vezeti a tárgyalásokat. Annál is inkább, mert a megegyezés alapvetően szokásosnak nevezhető. Így nem látja annak különösebb hasznát, hogy magyar részről a tárgyalásokat eddig Orbán Viktor és Szijjártó Péter vezették.

Az oroszok nem említettek megegyezéstA Gazprom honlapján a találkozóról közzétett tegnapi üzenet nem tartalmaz egyezségre utaló megjegyzést. Az orosz állami gázmulti kurta közlése szerint Alekszej Miller és Szijjártó Péter szentpétervári munkamegbeszélésén gázellátási, illetve a magyar szállítórendszert érintő kérdéseket tekintett át.