zárlat;Szent János Kórház;koronavírus;COVID-19;

Covid-19: felvételi zárlatot rendeltek el a Szent János kórház sebészetén

Lapunk úgy tudja: már a hét elején kiderült, hogy egy orvos fertőzött, őt azonnal karanténba küldték.

Több dolgozó és beteg covidos a Szent János kórház sebészeti osztályán – értesült a Népszava. A kórház főigazgatója felvételi zárlatot rendelt el még péntek délután. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem fogadnak új beteget a sebészeti osztályon, a már ott kezelteket ellátják. A helyzettel kapcsolatban kértünk tájékoztatást közvetlenül a kórháztól és az Országos Kórházi Főigazgatóságtól is, választ nem kaptunk.

Lapunk úgy tudja: már a hét elején kiderült, hogy egy orvos Covid-fertőzött, őt azonnal karanténba küldték. Ő a mostani zárlatot kiváltó fertőzések észlelésekor már napok óta nem vett részt az osztály munkájában. Pénteken további egy dolgozó és egy beteg lázasodott be. Ezért leszűrték az összes munkatársat és bennfekvőt. A tesztelés nyomán találtak még három fertőzöttet. A hétvégén az osztályt takarítják, fertőtlenítik, vasárnap vagy hétfő újabb teszteket végeznek, s amennyiben nem találnak vírussal fertőzött embert, újranyithatnak.

A Népszava intézményi forrásból úgy tudja: egy hete már a Szent Margit kórházból is több tucat fertőzöttet szállítottak Covid-osztályokra. A szakember elmondta azt is, hogy miután az oltottak körében viszonylag enyhe, nátha-szerű tüneteket okoz a most fertőző delta-mutáció, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy Covid-fertőzöttek. Viszont ők is továbbadhatják a vírust.

Mint emlékezetes: június eleje óta, akinek nincs védettségi igazolványa, csak két napon belül készült negatív PCR-teszt birtokában mehet halasztható műtétre vagy rehabilitációra. Más, a vírus szempontjából kockázatosnak ítélt beavatkozások (endoszkópos/bronchoszkópos, légzésfunkciós, fül-orr-gégészeti vizsgálatok) előtt antigén gyorstesztet végeznek, ez ingyenes. Csakhogy – szakértőnk szerint – a védettségi igazolvány továbbra sem véd a vírus fertőzés ellen, ezért valamennyi kórházba kerülőnek biztosítani kellene a térítésmentes PCR-tesztet.

A kormány most a negyedik hullám kezdetén egyelőre nem rendelt el semmilyen korlátozó intézkedést. Tömegrendezvényekre hívja a lakosságot, miközben egyre több szakember arra figyelmeztet, hogy ideje visszavenni a maszkot. Legutóbb Kemenesi Gábor virológus írt arról közösségi posztjában, hogy a maszkviselés csökkentheti a fertőzések számát. A delta ellen is működik. Mint írja: teljesen mindegy, hogy milyen variáns ugyanolyan méretű aeroszollal terjed, és azok ellen véd a maszk. Kemenesi idéz egy indiai tanulmányt is, amelyben 340 ezer ember kontrollvizsgálata nyomán kiderült: ha csupán az emberek 30 százaléka viselné a maszkot, a COVID-19 megbetegedések száma máris 10 százalékkal csökkenne.