korlátozások;koronavírus;Merkely Béla;negyedik hullám;

Merkely Béla szerint szükség lehet további korlátozásokra

A Semmelweis Egyetem rektora korábban azt is mondta, hogy a koronavírus-járványnak Magyarországon nem lesz negyedik hulláma.

Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd – mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjas rektora hétfőn a Kossuth rádióban. Úgy fogalmazott:

„elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd”.

Mint kifejtette, az oltatlanok huszonötször nagyobb a valószínűséggel kerülnek kórházba és halnak meg koronavírus-fertőzésben. Szerinte ők abban sem reménykedhetnek, hogy az úgynevezett nyájimmunitás majd megvédi őket, hiszen a koronavírus folyamatosan mutálódik; a delta variáns esetében egy ember átlagosan nyolcat fertőzhet meg, míg az első, Vuhanból elindult vírus esetében ez a szám 2,5 volt.

A harmadik oltás kapcsán Merkely Béla elmondta, azt elsősorban a 60 év felettieknek vagy legyengült immunrendszerű embereknek ajánlja. A rektor azt javasolta, hogy a második vakcina után négy hónappal kérjék a harmadik oltást az érintettek.

A rektor mostani nyilatkozata azért érdekes, mert nemrég még a negyedik hullám „eljövetelét” is határozottan cáfolta.

„Ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám”– mondta pontosan három hónappal ezelőtt, szintén a Kossuth rádióban.

Ugyanott a harmadik oltásról is másként beszélt júliusban, amikor úgy vélekedett, hogy a harmadik oltásra a betegek és a félősök szorulnak. 

A rektor akkor arról is beszélt, hogy az egyetem korábbi átfogó vizsgálata szerint a kínai vakcina, a Sinopharm erősebb védettséget alakít ki a 60 éven aluliaknál, azonban nem látja értelmét az antitestszűréseknek, mert az csak a védettség egyik elemét mutatja ki.

Egy ugyancsak júliusban közzétett hazai kutatás szerint a Sinopharmmal oltott 60 évnél idősebbek negyedének lényegében nincs védettsége.