Publicus;

Publicus: a jobboldalon is sok támogatója van Karácsonyék "dugófelszámolási" programjának

A fővárosi autós közlekedést javító intézkedéseknek a jobboldalon is sok támogatója van, az atlétikai vb blokkolása már megosztja az embereket – derül ki a Publicus Intézet friss, Népszava számára készített felméréséből.

A kormánypárti politikusok, megmondóemberek és városatyák ugyan hevesen támadták ez elmúlt napokban az ellenzéki városvezetés budapesti „dugófelszámolási” programját, de a Fidesz-szavazók közül mégis csaknem minden második egyetért azzal. A kormánypárti válaszadók 46 százaléka helyesli a Karácsony Gergely kabinet intézkedéseit, beleértve a felújítások felgyorsítását, a közlekedési lámpák átprogramozását és a közösségi közlekedés ingyenessé tételét a 14 évesnél fiatalabbak számára – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből. A leglelkesebbnek az MSZP és a Momentum szavazói bizonyultak, akiknek 92, illetve 90 százaléka támogatja a városvezetést a döntésben, míg a Jobbik és a DK voksolók körében 79 és 83 százalékos ez az arány.

Az már jobban megosztja a válaszadókat, hogy ezek az intézkedések valóban javítanak-e a fővárosi közlekedési helyzeten. A fideszesek 23 százaléka bízik ebben, míg a momentumosok 72, a szocialista szavazók 84 százaléka. A válaszadók negyede azt mondta, hogy ezt nem tudják megítélni.

A Publicus rákérdezett a 2023-as atlétikai világbajnokság városvezetés által belengetett vétóra is. Mint ismeretes, Karácsony Gergely a múlt héten azt indítványozta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a fővárosi önkormányzat vonja vissza a sportverseny megrendezéséhez még 2019-ben adott hozzájárulását, mivel a kormány többszörösen megszegte az ennek fejében kötött megállapodást. Legutóbb azzal, hogy a Fudan Egyetemet a Diákváros legjobb területein építenék fel. A közgyűlés momentumos tagjai egy módosítót nyújtottak be, amely felpuhította a javaslatot, vétót további feltételekhez kötötte. E szerint akkor lehetne vétózni, ha a kormány valóban átadja a vagyonjuttatásról szóló törvényben szereplő ingatlanokat a Fudan Hungary Alapítványnak, illetve ha a kormány október 31-ig nem gondoskodik a júliusi kormányhatározat végrehajtásáról, amely összesen 10,26 milliárd forintot biztosított az idén a fővárosi és a kerületi önkormányzatoki egészségügyi fejlesztésekre. (Az alapítvány bejegyzésére vonatkozó kérelmet a kormány már benyújtotta, ebben 14 milliárd forint vagyon átadása szerepel. Az egészségügyi hozzájárulások esetében még a támogatási szerződéseket sem írták alá az érintett önkormányzatokkal.) Végül ezt a puhább változatot fogadta el a közgyűlés.

A Publicus által megkérdezettek 73 százaléka hallott a Karácsony által kezdeményezett fővárosi vétó-tervről: a kormánypártiaknak a 68 százaléka, az ellenzéki összefogás szavazótáborának 86 százaléka. Ugyanakkor jelentős a különbség a települések között. A budapestiek elsöprő többsége (93 százalék) tud a konfliktusról, míg a megyeszékhelyeken és a községekben élőknek csak 66-65 százaléka.

A válaszadók nagyon megosztottak az ügyben: 45 százalék egyetért azzal, hogy a főváros megvétózza az atlétikai világbajnokság megrendezését, ha a kormány nem építi meg a diákvárost, 42 százalék viszont nem. 

Érdekes ugyanakkor, hogy az igenek között nagyobb arányt képvisel a határozott igen (33 százalék), míg a nemeknél a bizonytalanabb „inkább nem” adja a többséget (39 százalék). A vétópártiak többsége a várakozásoknak megfelelően az ellenzéki érzelműek közül kerül ki. Az MSZP, a Momentum és a DK szavazóinak 76-85-88 százaléka támogatja ebben Karácsonyékat, míg a Fidesz-hívek közül csak minden tizedik válaszadó ért velük egyet.