baleset;Balaton;vízimentők;

2021-09-07 19:00:00

Könnyelmű fürdőzők: Idén nyáron 14-en fulladtak a Balatonba, és 376 embert kellett kimenteni a vízirendőröknek

A balesetek mögött leggyakrabban az emberi felelőtlenség áll.

Véget ért a klasszikus fürdőzési szezon a Balatonnál, mely a korábbi évekhez hasonlóan rengeteg munkát adott a vízirendőröknek és -mentőknek. Az idei év a korábbiaknál több tragédiát hozott: míg tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14 áldozatot követelt a Balaton. (A rendszerváltás óta 1994 bizonyult a legtragikusabbnak, akkor 48-an fulladtak a tóba, a kétezres évek elejére ez a szám húsz alá csökkent, 2017 viszont kiugróan magas számot hozott, 21 áldozatot követelt a Balaton.)

- Az idei nyár átlagosnak mondható, bár mi nem szeretjük, ha ilyen az átlagos – mondta Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője. – Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről-évre, azzal, hogy a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat.

Vagyis úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek. Pedig a rengeteg kampány, felvilágosító előadás hatására a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, s mit nem. 

A víz az emberek számára mindig is a felhőtlen szórakozás, a játék színtere volt – próbált magyarázatot adni a felelőtlenebb viselkedésre Illés Zoltán. – Idehaza éghajlati adottság, hogy az évnek csak egy meghatározott, viszonylag kisebb részében élvezhetőek a fürdésre alkalmas nyílt vizek, ahová ráadásul egy, jó esetben két hétre jut csak el a többség. Vagyis egy szűk időintervallumba kell bezsúfolni ezt a fajta szórakozást, kikapcsolódást, s mivel minden pillanatot ki akarnak élvezni, így hajlamosak áthágni a legalapvetőbb szabályokat. Ráadásul a Balaton sokakban nem kelt olyan veszélyérzetet, mint egy tenger.

Néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek - mondta a szakember.

Ma a fiatalabb korosztály óvatosabbnak tűnik, mint a 10-15 évvel ezelőtti kortársaik – jegyezte meg –, láthatóan jobban tartanak a Balatontól, ugyanis a nagy részük nem tanult meg úszni. Pedig Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban, a szolnoki vízilabda aréna átadásán azt ígérte: „nem lesz olyan magyar ember, nem lesz olyan magyar gyerek”, aki ne tanulhatna meg úszni. Ugyanebben az évben jelentette be, hogy az ország mind a 175 járásában lesz tanuszoda, ahol nincs, oda építenek. A 2014-es Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban 51 uszoda építését hirdette meg a kormány, ennek eddig kevesebb, mint fele készült el, megannyi helyszínen évek óta áll a program, és a félkész uszodák.