Ferenc pápa;Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus;

Nem csak mosoly lesz a pápa és Orbán találkozóján

Túlzás lenne azt állítani, hogy eddig hatalmas médiaérdeklődés kísérné a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, de ez alighanem Ferenc pápa budapesti látogatása után megváltozik majd.

A bécsi Die Presse szerdai számában foglalkozott az eseménnyel. A lap megjegyezte, hogy a katolikus egyházfő húsz percet szán Orbán Viktor kormányfőre. A lapban Erdő Péter bíboros nyilatkozott, aki úgy foglalt állást, hogy a pápától „a szeretet, a megerősödés és az egység üzenetét” várja. A látogatás politikai vonatkozásaiba ugyanakkor nem kívánt belemenni. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi: „Vagy a ’szeretet üzenete’, amiről beszél, már burkolt utalás? Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral ellentétben, aki a keresztény Nyugat védelmezőjeként tetszeleg, a Szentatya a menekültekkel szembeni irgalmas hozzáállásra szólít fel.” A bécsi konzervatív lap emlékeztet arra, hogy régóta keringtek olyan találgatások, melyek szerint a pápa egyáltalán nem akar találkozni Orbánnal. A Die Presse utalt arra is, hogy a kormányhoz közel álló magyar média a megelőző hónapokban élesen bírálta a pápát.

A Vatikán hírszolgálata, a Vatican News is hosszabb cikkben foglalkozott az eseménnyel, bár a hírportál a politikai vonatkozásokba nem ment bele, ami azért érthető, mert a Szentszék több alkalommal is kiemelte: a pápa lelkipásztori útra érkezik Budapestre, a kongresszust záró szentmisére és szó sincs államközi vizitről. A Vatican News beszámolt arról, hogy az eseményt megnyitó szentmisét Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke tartotta. A tényszerű cikkben Bagnasco homíliájából többek között azt a mondatot idézték, amely szerint az Eucharisztia „legyőz minden magányt, minden távolságot és minden közömbösséget”.

A patinás brit katolikus lap, a The Tablet azt a kérdést elemezte, miért preferálja a pápa Szlovákiát Magyarországgal szemben, hiszen északi szomszédunknál három napot tölt el. A lap utalt arra, hogy még a nyugalmazott szlovák főpap, Jozef Tomko egykori kuriális bíboros is „apró rejtélynek” nevezte az egyházfő döntését. A lap arra a megállapításra jut, hogy az okok a régió történelmében és politikájában keresendőek. Szlovákia első női elnöke, Zuzana Caputová, a 48 éves egykori környezetvédelmi jogász, az európai vezetők új generációját képviseli, éles ellentétben a múlt néhány szürke emberével. "Azt hiszem, a látogatás egyik oka az, hogy Szlovákia elnöke lenyűgözte a pápát, amikor [2020 végén] Ferenccel találkozott a Vatikánban” – mondta a lapnak egy pozsonyi diplomata. „Kiemelten foglalkozik a környezetvédelmet érintő témákkal, és egészen más, mint néhány más európai vezető".

A pápa azon döntését, miszerint több időt tölt Szlovákiában, mint Magyarországon, a nacionalista-populista vezetőkkel, például Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szembeni éles bírálatainak összefüggésében is értelmezni kell. A pápa ezeket a populista vezetőket az 1930-as évek diktátoraihoz hasonlította, és teljes mértékben ellenzi Orbán Viktor menekültellenes politikáját, amelyet a „keresztény értékek” leple alatt folytat – jegyzi meg a The Tablet. A lap hozzátette, ha a pápa találkozik is Orbánnal, amivel kapcsolatban az egyházfő múlt héten megjegyezte, még ő maga sem biztos ebben, „ne számítsunk arra, hogy ott csak mosolyt láthatunk majd”.