szentmise;Hősök tere;Ferenc pápa;Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus;

2021-09-12 13:37:03

A pápa szerint Szent István és Szent Erzsébet példája mutatja a Jézussal való találkozás erejét

A katolikus egyházfő a Hősök terén arra figyelmeztetett: Isten útja távol áll minden kényszertől, magamutogatástól és diadalittasságtól.

Engedni kell, hogy a találkozás Jézussal az eucharisztiában átalakítson bennünket, ahogyan átalakította a nagy és bátor szenteket, akiket tiszteltek, mint Szent István és Szent Erzsébet is – utalt Ferenc pápa példaképként a két magyar szentre a Hősök terén vasárnap elmondott beszédében. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárásaként bemutatott miséje keretében felhívta a figyelmet:

Homíliájában Ferenc pápa kiemelte, azt, hogy mit és kit jelent Isten, nem a katekizmus alapján kell megadnunk a választ, hanem a személyes életünkkel. Mint hangsúlyozta, az eucharisztia kézzelfoghatóan megmutatja, hogy „Isten a megtört kenyér, a keresztre szegezett és másokért odaajándékozott szeretet".

Ferenc pápa Isten logikájának az alázatos szeretetet nevezte, és hozzáfűzte:

Az egyházfő azt is mondta, nem abban áll a különbség, hogy ki a vallásos és ki nem. A lényegi különbség „a valódi Isten és az énünk istene között van”.

A mise kezdetén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az egész világból ide érkezett püspökök, papok, diakónusok, szerzetesek és szerzetesnők, valamennyi hívő nevében megköszönte Szentatyának, hogy eljött a NEK zárómiséjére. Külön köszöntötte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkát.

A magyar katolikusok vezetője megemlítette: az a tény, hogy a misén jelen voltak a nem keresztények, a zsidó vallás képviselői, a más világnézetűek is, az egyház hivatását erősíti, hogy Krisztus hírvivője legyen a világban.