Norvégia;

2021-09-12 21:00:00

Norvég választás: klímavédelem mindenekfelett

Hétfőn Norvégiában parlamenti választást rendeznek, Jonas Gahr Store lehet a skandináv állam új miniszterelnöke.

Hétfőn Norvégiában parlamenti választást rendeznek. A kampányt az éghajlatváltozást érintő témák uralták. Felmérések szerint nehéz lesz megtartania a többséget Erna Solberg konzervatív-polgári kormánynak. Könnyen lehet ugyanis, hogy a voksolásokat követően a Munkáspárt a zöldekkel léphet koalícióra, igaz, nagy fölényre nem számíthatnak. Így minden jel szerint Jonas Gahr Store lehet a skandináv állam új miniszterelnöke, és leválthatja a hivatalban lévő Solberget.

 

A választási hadjárat során sokan arra keresték a választ: az olajkitermelést alakítsák-e át környezetkímélőbbé, vagy hagyjanak fel a nyersanyag kitermelésével és álljanak át kizárólag megújuló energiaforrásokra. Az oslói kabinet nemrégiben jelentette be, hogy eltörli az olajiparnak nyújtott adókedvezményeket, amelyek korábban az új olajmezők felkutatására irányuló beruházásokra vonatkoztak. Ez új hangnem a norvég politikában – mondta el a német Tagesschau honlapjának Helge Ryggvikk, az Oslói Egyetem olajipari történésze. A világjárvány kezdetén a nagy pártok még mindig azért küzdöttek, hogy a lehető legjobb feltételeket kínálják az olajiparnak. Új területeket nyitottak meg az Északi-sarkvidéken és a Barents-tengeren az olajfúrások előtt. Mindazok, akik akkoriban kritikusan viszonyultak az olajiparhoz, ezt hatalmas visszalépésnek tekintették. „Amit a választási kampányban láttunk, a teljesen eltért az eddigiektől Egyre többen éppen azt támogatják, hogy ne keressünk új olajmezőket."

Mit tesz Norvégia az éghajlatvédelemért? Az ország villamosenergiáját vízenergia révén állítja elő, rengeteg elektromosautó közlekedik az utakon, és az ország 2030-ra klímasemleges akar lenni. Ugyanakkor sokan ezzel sem érik be és azzal érvelnek: a világ egyik leggazdagabb államának ennél is többet kell tennie. Úgy vélik, jöjjön létre bármilyen színezetű kabinet, a következő kormánynak kiemelt prioritásként kell kezelnie az olajtermelés fokozatos megszüntetését, s erre konkrét ütemtervet kell felállítania.

Norvégia kiterjedt szociális juttatásait egy olyan állami vagyonalapon keresztül finanszírozza, amely az olajbevételeket elsősorban részvényekbe fekteti.