III. kerület;ultimátum;Demeter Szilárd;

Ultimátummal felérő ajánlatot kapott a kormánytól a III. kerület – Demeter Szilárd áll a háttérben

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának összművészeti központja miatt kiraknák az Óbudai Múzeumot, de a Kobuci kert és Térszínház sorsa is kérdésessé vált.

Alig öt napot kapott Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arra, hogy megfontolja a kormány nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ZRT. ajánlatát a kerület főterén álló Zichy-kastély Petőfi Irodalmi Ügynökségnek történű határozatlan idejű átadásáról. A szeptember 3-én megkapott szerződés-tervezet azonban egyetlen önkormányzat számára fontos kérdést sem rendez megnyugtatóan. Így nem derül ki belőle, hogy miképpen kárpótolják a kerületet a műemléképület csaknem felét, 7319 négyzetmétert érintő használati jog átadásáért, illetve mi lesz a sorsa az itt működő kerületi hivataloknak, az Óbudai Múzeumnak – háborgott a kastély épülete előtt állva mai sajtótájékoztatóján Kiss László (Demokratikus Koalíció) kerületi polgármester, aki sietve leszögezte: nem kívánnak lemondani az épület használati jogáról és az Óbudai Múzeumot sem akarják máshová költöztetni. (A fentieken túl itt működik az Észak Budai Tankerületi Központ, a Kobuci-kert, a Hellowood, a Térszínház és a Kassák Lajos Múzeum is.) Birtokba adásra a szerződés aláírása után egy hónappal kerülne sor, ami igencsak rövidke határidő az itt működő intézményeknek, cégeknek az új hely keresésére.

Bár a szerződéstervezetben szerepel néhány általános hasznosítási cél – nevelési-oktatási, kulturális tevékenység, tehetséggondozó programok, kreatívipari innovációk, médiatartalom előállítás, kulturális célú ingatlanhasznosítás - a kerület ennél pontosabban szeretné tudni, hogy az új tulajdonos a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) (mindkettő Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgató, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, a szigetre tervezett popkulturális-összművészeti központ megálmodójának felügyelete alatt áll) pontosan milyen funkciókat telepítene a kastélyba és a Hajógyári-sziget szintén alapítványnak átadott déli területére. Kiss László döbbenetesnek nevezte, hogy a kormány, illetve Demeter Szilárd vezette ügynökség mindenféle előzetes tárgyalás nélkül egy ilyen semmitmondó szerződéssel próbálja kitenni őket a kastélyból.

Mint arról korábban hírt adtunk, idén márciusban a kormány rendelettel adta át a Demeter-féle alapítványnak és ügynökségnek (sok más alapítványi és egyéb ingatlan mellett) a 15 ezer négyzetméteres óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét, benne a Hadrianus-palotával, fél tucat műemlékkel, valamint az egykori hajógyári épületekben működő, valaha Vizoviczki László birodalmához tartozó szórakozóhelyekkel. Az ingatlanok – köztük több műemlék - ingyenes átadásáról szóló döntést törvényben is rögzítették.

Itt hoznák létre a hazai könnyűzene felvirágoztatását célzó központot. (Ez nem érinti a Sziget fesztivált, mivel azt az északi területen rendezik meg, amelyet a főváros és a III. kerület birtokol.) A kormány gáláns adománya révén Demeter Szilárd a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból „hangolhatja újra” a tágabban értelmezett magyar popkultúrát.

Szabó Tímea Óbuda-Békásmegyer ellenzéki országgyűlési képviselője már a szigetre tervezett gát elleni tiltakozások közepette felvetette, hogy a kormánynak a sportakadémiánál nagyobb tervei lehetnek a szigettel, hiszen a teljesen felesleges – viszont 3 hektár erdő kivágását jelentő – gátépítés terve mellett az Óbudai szigeten lévő Hadrianus-palotát minden indoklás nélkül kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül alig egy hónappal azelőtt, hogy UNESCO védettség alá helyezhette volna.

A gyanút az is táplálta, hogy a Hajógyári-sziget déli része feletti felügyeleti jogot a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gyakorolja, amelynek részvényesi jogaival Rogán Antal miniszter rendelkezik. Ebből arra következtettek ellenzéki oldalon, hogy valami készül. Szabó Tímea most úgy véli, hogy „Orbán és bandája, valamint családi köre” hatalmas szórakoztató központot tervez a szigetre, de mint a mai online sajtótájékoztatón elmondta: „Óbuda nem kér egy 365 napos Sziget Fesztiválból”. Az ide tervezett kulturális központról szerinte Demeteréknek egyeztetnie kell a kerülettel és az itt élőkkel. Ha nem így lesz, akkor azt ugyanúgy meg fogják akadályozni, mint ahogy a Római part beépítését és a sziget legyalulását.

Demeter Szilárd április végén még azt mondta a Népszavának, hogy egyelőre csak a műszaki felmérés zajlik, ez alapján készül egy mesterterv arról, hogy mit lehetne itt létrehozni. Ehhez képest márciusban a Telex egy kiszivárgott levél alapján azt írta, hogy Orbán Viktor elfogadta Demeter Szilárd ötéves könnyűzenei tervét. Ennek részeként 3000 fős rendezvényhelyszínt, próbatermeket, közösségi tereket és társművészeti helyeket alakítanak ki a Hajógyári-szigeten, lesz kiállítóterem és Rockmúzeum.

Elsőként a Hajógyári-sziget hozzájuk tartozó részét akarták megnyitni „az óbudai családok, illetve bárki előtt, aki oda látogatna, amennyiben azt biztonságosan meg lehet tenni”. A múzeumigazgató alapítványi elnök a Népszavának akkor azt mondta: nem akar „belecsúszni” a gát körüli „nagypályás adok-kapokba” és ki akart maradni az „aktuálpolitikai iszapbirkózásból” a Hajógyári sziget és Zichy-kastély kapcsán. Majd még hozzátette: „Túl jó ez a helyszín és a vízió ahhoz, hogy percemberek szájkaratéinak függvényévé tegyük. Mert azt már látjuk, hogy ez egy kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés lehet.”