vakcina;COVID-19;

2021-09-14 06:00:00

Kétmillióan beérik két vakcinával is

Nem hozta tűzbe a magyar lakosságot a harmadik oltás lehetősége: a jogosultaknak kevesebb mint ötöde kérte eddig a ráerősítést.

Tempósan romlik a járvány-helyzet Magyarországon. Az elmúlt három napban újabb 873 fertőzöttet találtak. Csak összehasonlításul: augusztus utolsó hétvégéjén 521 új fertőzöttet regisztráltak. Az utóbbi két hétben közel háromszorosára nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma, ők hétfőn már 266-an voltak, közülük 34-en lélegeztetőgépen. Ám a kormány a növekvő esetszám ellenére sem tart szükségesnek korlátozó intézkedéseket, az emberek önmaguk iránt érzett felelősségére bízza a járvány elleni védekezést. Vannak olyan helyek, ahol már önként szigorítanak. Például hétfőtől a Pécsi Tudományegyetemen kötelezővé tették ismét a maszkhasználatot több helyszínen is, így a Klinikai Központ területén, a zárt térben tartott foglalkozásoknál, értekezleteken, ügyintézéskor. A hazai gyógyszertárakban nyáron sok helyen a vásárlók mutattak fokozott óvatosságot és megtartották azt a szabályt, miszerint csak annyian lépnek be a patikába, amennyit kiszolgálnak.

Bár nagyon sokan maradtak ki az oltásból a kormány intézkedései azt üzenték, hogy aki nem élt a lehetőséggel az magára vessen.

– Három felnőttből kettő van beoltva Magyarországon – mondta lapunknak Rékassy Balázs orvos-szakközgazdász, és hozzátette: – Sajnos nem tudjuk meggyőzni az embereket, hogy elérjük azt, amit a franciák, a portugálok vagy a dánok, akiknél az emberek több mint 90 százaléka be van oltva.

A szakember az elmúlt héten az InDaHouse Hungary Egyesület munkatársaival a szegény falvakat járta, hogy megpróbálják az ott élőket rábeszélni és regisztrálni az oltásra. Rékassy Balázs elmondta: beszélgetéseikből egyértelműen kiderült, hogy az ott élők között sok a tévhit és nincs kitől kérdezniük. A háziorvosnak se ideje, se energiája a terjedő rémhíreket cáfolni. Az egyesület munkatársaival a két nap alatt 58 embert sikerült regisztrálniuk oltásra, de, mint mondta, volt olyan is, aki elzavarta őket a portájáról. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy minél több embert győzzünk meg: kérje az első és a második oltást.

Az, hogy az állami oltásszervezés mennyire mérsékelten eredményes, arról a múlt héten közölt összeállítást a 24.hu. A portál a kormány által július végén bejelentett, az időseket célzó oltási akció sikerességét vizsgálta. Mint emlékezetes, augusztus elsejétől kellett volna a háziorvosoknak rábírniuk a még oltatlan 60 év felettieket, hogy kérjenek vakcinát. A 24.hu elemzése szerint az augusztust megelőző hetekben átlagosan 6300 hatvan feletti kérte az oltást. A személyes agitációt előíró akció első öt hetében pedig csupán 21 ezren. Azaz átlagosan kereken heti négyezren. 

Izraeli adatok igazolják, hogy az első és a második oltás után mennyire fontos a harmadik adag. Kiderült ugyanis, hogy az oltás nyújtotta védettség sokkal gyorsabban tűnik el, mint amit addig feltételeztek. Például a Pfizer vakcinája 4 hónapig megbízhatóan véd a megbetegedésen túl a fertőzéstől és a terjesztéstől is, de a 6. hónapra már ez utóbbiak ellen kevésbé hatékony. Az izraeli kormány ezért döntött úgy, hogy hathavonta elavultnak tekinti az oltási zöld kártyákat és öt havonta biztosítja az újabb adag vakcinát.

Magyarországon elsősorban a Sinopharmmal oltott idősek problémája lett úttörő a harmadik oltás bevezetésében. 60 év felett a kínai oltóanyag sok esetben nem váltott ki elég erős immunválaszt. Az interneten egy csoport is alakult a negatív antitest-tesztek gyűjtésére, és az immunizáció híján veszélyben lévő emberek érdekeinek képviseletére. Végül a kormány, bár nem ismerte el, hogy a Sinopharm használata hiba volt ebben a korosztályban, a harmadik oltás lehetővé tételével fogta ki a szelet a kritikusai vitorlájából. Augusztus elsejétől lehetővé tette a harmadik oltás felvételét mindazoknak, akiknek a második adagjuk beadása óta eltelt legalább négy hónap. Az első három hétben több mint 200 ezren kértek harmadik adagot, azóta lanyhult az érdeklődés. A hazai lakosság „derékhada” áprilisban- májusban-júniusban kapta meg a második oltását, azaz a legtöbbeknek október- novemberre csökkenhet jelentősebben a védettségük a vírussal szemben. Ám már most is 2 584 879-en lennének jogosultak erre, közülük hétfőig 512 000 ember, azaz 19,8 százaléka élt a lehetőséggel.