Fidesz;Rogán Antal;nagyköveti értekezlet;

2021-09-21 06:40:00

Ideológiai fejtágítót tartott Rogán Antal a nagyköveteknek

Különös előadást tartott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az augusztus végi nagyköveti értekezleten – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszava.

Különös előadást tartott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az augusztus végi nagyköveti értekezleten – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszava. A magyar diplomaták évente kétszer gyűlnek össze a Külgazdasági-, és Külügyminisztériumban, hogy eszmét cseréljenek és meghallgassák a kormány illetékes tagjainak, valamint szakértők előadását a legaktuálisabb nemzetközi politikai kérdésekről, és arról, miként befolyásolja ez a magyar diplomácia mozgásterét. Legutóbb augusztus 23-án tartottak ilyen értekezletet, ami – mint azt lapunk elsőként megírta – azért is érdekes volt, mert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt a díszvendég. Mint azt több résztvevőtől is megtudtuk, Lavrov egy tisztán protokolláris beszédet mondott, gondosan kerülve az érzékeny témákat, elsősorban az ukrán helyzetet. A magyar kormány több tagja szintén az előadók között volt – ez önmagában nem szokatlan, hiszen az teljesen legitim, hogy például Varga Mihály pénzügyminiszterként az ország gazdasági helyzetéről beszéljen, nemzetközi kontextusba helyezve a témát – azonban egyszer csak Rogán Antal állt fel a pódiumra és a Fidesz 2022-es választási esélyeiről kezdett el beszélni.

- Olyan eligazítást tartott, mintha a Fidesz kampányszervezőinek beszélt volna. Szóba került, hogy meddig tart a választók memóriája, hogy mit kell majd nekik a kampányban sulykolni; hogy bárki is lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mindenkire úgymond rákészültek – mondta egy forrásunk. Más forrásból azt hallottuk, Rogán Antal a „hazai és a nemzetközi baloldalról” is beszélt negatív színezetben, azt sugallva a hallgatóságnak, hogy ezzel szemben nekik is meg kell védeniük Magyarországot. Egy harmadik informátorunk azt mondta, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője – és a Fidesz-kampányok egyik fontos szervezője – viszont elismerte, hogy szoros eredményt hozhatnak a 2022-es választások, de optimistán várják a tavaszt, mert a gazdasági növekedés jelentősen meghaladja a négy-, de akár a nyolc évvel ezelőttit is. - Ez az előadás példátlan volt, ilyen nagyköveti értekezleten még nem hangzott el – mondta lapunknak egy diplomata. Egy kormánytag ugyanakkor úgy kommentálta Rogán Antal előadását: „Ma már a nemzetközi politika is annyira polarizálódott, hogy egy nagykövet sem tudja megúszni, hogy időnként ne ideológiai alapon cselekedjen, elvárt a kormányhoz való lojalitás ilyen téren is. Akinek ez nem tetszik, az ne legyen ma diplomata. Ez már nem az a kor, amikor eltartott ujjal lehet szép cikkeket írni világlapokba és vacsorákon eszmét cserélni, bele kell állni a politikai küzdelmekbe is”.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóosztálya nem válaszolt kérdéseinkre. Mesterházy Attila, a parlament Külügyi Bizottságának MSZP-s alelnöke viszont a testület múlt heti ülésén rákérdezett az értekezleten történtekre Vargha Tamásnál, a minisztérium államtitkáránál. A szocialista politikus azt mondta lapunknak, Vargha Tamás nem tagadta, hogy Rogán Antal ott volt. Azt azonban sem cáfolni sem megerősíteni nem akarta hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője ilyen tartalmú előadást tartott.”