Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.;állami vagyongazdálkodás;vagyonkezelés;

2021-09-18 10:00:00

Tavaly 269 milliárd forintunk párolgott el állami cégek-ingatlanok "kezelésén"

A néhány, jól fialó részvény kialapítványozása miatt a jövő még borúsabb.

Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter jóváhagyta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek az állami vagyon 2020-as kezeléséről szóló beszámolóját. Az MNV honlapjára feltöltött jelentések tanúsága szerint a vagyonkezelés mérleg szerinti "eredménye" tavaly mínusz 269 milliárd forintra rúgott. A tárca nélküli miniszter jóváhagyása borítékolható volt, hisz az MNV javarészt az ő, illetve a kabinet döntéseit hajtotta végre.

Az állami vagyonkezelés soha nem számított kiemelkedően jövedelmezőnek. A tevékenység inkább viszi a pénzt, ha csak nem áll a házhoz néhány jelentősebb magánosítási vagy koncessziós bevétel. Az elmúlt hat évből három-három mutatott nyereséget, illetve veszteséget. Ám a hat év egyenlege így is mínusz 300 milliárd forint. Vagyis ennyi közpénzt igényelt a rendszer fenntartása.

Ráadásul az egyenleg még tovább romolhat. Idén ugyanis az eddig meghatározó osztalékbevételeket biztosító Mol és Richter utolsó állami papírjait is kormányközelinek tartott "közcélú alapítványoknak" ajándékozták. Mára 2-3, szabad szemmel is látható nyereségre képes cég maradt állami körben. Ilyen az MVM Csoport, a Szerencsejáték Zrt. vagy a légiforgalmi irányítást végző Hungarocontrol.

Az állami vagyon értéke tavaly év végén – papíron – 10 477 milliárd forintot tett ki. Ez 283 milliárd forinttal haladja meg az előző év végi értéket. Az alig 32 oldalas beszámoló tanúsága szerint a növekedés zömét a tavaly megépített utak teszik ki. Erre csak tavaly több mint 300 milliárdot fordított a központi költségvetés. A vagyonmérleget 401 milliárddal rontotta viszont a Mol- és Richter-részvények, illetve más ingatlanok és a egyéb cégrészek elajándékozása az alapítványoknak. A beszámoló ennek részleteiről hallgat. Cégvásárlások ugyanakkor 44 milliárddal javították a mérleget. Bár az anyag e kört sem egyértelműsíti, más forrásból tudható, hogy közegészségügyi vállalkozás meddőségi centruma került az államhoz. Az MNV-jelentés a további kiadásokat sem részletezi.

A holding tavaly összesen 55 milliárd forinttal emelte az állami cégek tőkéjét. A legnagyobb tétel az Expo Park Kft.-nek juttatott 35 milliárd. Ez a cég birtokolja a Hungexpo területét, ahol az elmúlt évek során a kormány - a napokban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusra és a Vadászati Világkiállításra hivatkozva - mintegy 60-70 milliárdos fejlesztést hajtott végre. Igaz, a Hungexpo hasznosítási, illetve a bevételtermelő vásárok rendezési joga egy francia cégé. Így az adófizetők aligha reménykedhetnek a beruházások érdemi megtérülésében.

A MNV-beszámoló szerint a a NET Életjáradék Zrt. 8 milliárd forint tőkeemelést kapott. Az FHB Bank egykori cége ingatlanokért életjáradékokat folyósít. Mérlege tanúsága szerint ugyanakkor az állami juttatás tavaly még kevéssé hasznosult.

Két légiipari cég is a kedvezményezettek közé tartozott. Az STU Repülés-technológiai Felületkezelő Kft.-t 2019-ben alapította az állam. A nyolcfős cég tavaly 4,44 milliárdot kapott. Az STU tervei szerint a Gyulán berendezkedő Airbus Helicopter Hungary Kft. beszállítójává válna. A ferihegyi bázisú Aeroplex Kft. 2,4 milliárdot kapott az államtól. Az utolsó állva maradt Malév-cég polgári forgalomban használatos Airbusok és Boeingek karbantartásával-szerelésével foglalkozik, az utóbbi években évi pár százmillió forintos nyereséggel.

Az MNV könyvvizsgálója, az Ernst&Young az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csak korlátozások mellett hagyta jóvá a beszámolót. Visszatérő lépésük oka, hogy a könyvvizsgáló nem lát rá a más állami vagyonkezelőkhöz - például a Miniszterelnökséghez vagy közvetlenül Mager Andreához - tartozó cégkörre.