ENSZ;Szijjártó Péter;Szputnyik V;

Bajban lehet Szijjártó a Szputnyik oltás miatt

Az ENSZ közgyűlésen csak azok vehetnek részt személyesen, akik vagy a WHO, vagy az amerikai hatóságok által elismert oltással rendelkeznek.

Kellemetlen helyzetbe kerülhet Szijjártó Péter külügyminiszter, aki információink szerint személyesen is szeretne részt venni az ENSZ 76. közgyűlésének ma kezdődő őszi ülésszakán – ebben keleti ugyanis keleti oltása akadályozhatja.

A minisztert márciusban az orosz Szputnyik V. vakcinával oltották be – ezt ő maga közölte saját közösségi oldalán. A Szputnyikot azonban azóta sem fogadják el a világ legtöbb országában. Nem engedélyezte azt egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség az ENSZ Egészségügyi szervezete (WHO), és az amerikai egészségügyi hatóság sem. A WHO épp a múlt héten jelentette be, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a szer engedélyeztetését, mivel nem látnak rá garanciát, hogy a gyártás során nem kerül esetleg szennyeződés az ampullába. Az ENSZ közgyűlésen viszont csak azok vehetnek részt személyesen, akik vagy a WHO, vagy az amerikai hatóságok által elismert oltással rendelkeznek – ezt kérdésünkre az amerikai külügyminisztérium is megerősítette.

Bár ahhoz, hogy valaki beutazzon az Egyesült Államokba elvileg elég egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszt, a közgyűlésnek helyet adó New York városa és maga az ENSZ is saját hatáskörben szigorúbb szabályokat hozott. Eszerint a közgyűlésen személyesen csak oltással rendelkezők vehetnek részt, ugyanígy New York városában is csak olyanok látogathatnak éttermeket, bárokat, vagy épp konditermeket, akik rendelkeznek oltással – ez utóbbi azért lehet fontos, mert Szijjártó Péter fontosnak érzi rendszeresen tájékoztatni az embereket arról, hogy hivatalos útjain is edzőtermeket látogat, ezekről a „munkákról” fotókat is megoszt, így tudható, legutóbb Szlovéniában is súlyzózott.

Szijjártó Péter azért is szeretne személyesen részt venni a közgyűlésen, mert mint korábban megírtuk, a jövőre sorra kerülő 77. ENSZ közgyűléssel nagy tervei vannak a kormánynak: két bizottság élére is magyar jelöltet állíthat. Magyarország a 77. közgyűlés elnöki tisztére Kőrösi Csabát, míg a Nemzetközi Jogi Bizottság (ILC) elnökének Varga Rékát jelöli. A sikeres jelöléshez nyilván jól jönne egy kis személyes lobbitevékenység – ehhez azonban a külügyminiszternek be kellene oltatnia magát. Érdekes, hogy mint a Guardian múlt héten megírta, éppen az orosz ENSZ-delegáció tiltakozott a vakcinakövetelménnyel szemben, nyilván ők is Szputnyik oltást kaptak korábban. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete a közgyűlés elnökének, Abdulla Shadidnak írt levelében „diszkriminatívnak” minősítette a szigorú rendelkezéseket – de az orosz tiltakozás a brit lap szerint egyelőre eredménytelen volt. Igaz, az ENSZ hagyott egy kiskaput: a helyszínen felállítanak egy oltópontot, így ott akár Szijjártó Péter is beoltathatja magát – valamilyen nyugati vakcinával.

Az ügyben megkerestük a Külügyminisztérium sajtóosztályát is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.