Pegasus;megfigyelés;titkosszolgálatok;

2021-09-21 16:30:33

Pegasus-ügy: egy korábbi SZDSZ-es politikus szerint atomfegyverrel vadásztak fácánokra

Gulyás József úgy véli, nem működik a titkosszolgálatok feletti kontroll. Utóbbi egyébként már a rendszerváltás óta nem volt erős.

- jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság volt SZDSZ-es tagja a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. 

Hozzátette, a kormányzat a nyáron még ígéretet tett arra, hogy tájékoztatást adnak arról, hogy adtak-e ki a Pegasus, vagy bármilyen más kémszoftver használatára engedélyt. Eltelt közel két hónap, és az első olyan nemzetbiztonsági bizottsági ülésen -  ahol a kormány tagjainak is meg kellett jelenniük - csak annyit sikerült elérniük az ellenzéki bizottsági tagoknak, hogy elmehetnek a szakszolgálatokhoz és megismerhetik a szoftverek működését, és rálátásuk lesz az "ellenőrzési folyamatokra".

A volt politikus utóbbit teljes tévútnak tartja és szerinte semmi köze nincsen a probléma megoldásához, mivel arra kellene választ találni, hogy milyen céllal, és hogyan indultak meg ezek az "ellenőrzési eljárások". Megjegyezte, a titkosszolgálatok feletti kontroll láthatóan nem működik. Utóbbi egyébként a rendszerváltás óta sosem volt túl erős. 

Gulyás József kifejtette: akikről eddig kiderült, hogy megfigyelték a Pegasus szoftverével, azokat csak az Alkotmányvédelmi Hivatal figyelhette meg. Ám esetükben semmi sem indokolja az eljárást, mivel nem hozhatók összefüggésbe terrorista tevékenységgel. Megjegyezte, ennél lágyabb ellenőrzési eljárások is vannak, a Pegasus-féle szoftverek "atomfegyverek" a titkosszolgálatok arzenáljában és 

Közben újabb újságíróról derült ki, hogy a megfigyelési ügy áldozata lehetett. Mint lapunk is megírta, a NER-elit külföldi luxusútjai után nyomozó Átlátszó-fótóriporter két telefonján ugyancsak megtalálták a hírhedt kémprogram nyomait.