beruházás;Angyalföld;

VIP-beruházás Angyalföldön: a kerület blokkolta, a kormány átnyomta

A XIII. kerületi tervtanács elmeszelte, mire nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított a kormány egy ingatlanfejlesztést Angyalföldön. A beruházó üzleti kapcsolatban van a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fiával. A Rahmikulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka.

Egy szeptember elején megjelent kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a XIII. kerületi Népfürdő utca-Bodor utca-Jakab József utca-Dagály sétány utca által határolt területre tervezett ingatlanfejlesztést. A kormány ezzel több ponton is felülírta a XIII. kerület építési szabályzatát, így a korábban tervezetnél is jóval nagyobb épületet húzhatnak fel a befektetők a területen. Az eljárás a városfejlesztési, illeszkedési szempontokat és a környéken élők érdekeit veszi semmibe – háborog a XIII. kerületi önkormányzat.

Az érintett ingatlanon volt a Medosz-Erdért SE focipályája egykoron. Itt futballozott Orbán Viktor miniszterelnök 1982 és 1986 között, bár akkor már inkább politikai karrierjére koncentrált. A telek jelenleg az APR Bodor Projekt Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van. A cég a telek Jakab József utca felőli részére egy sportcsarnokot, a Népfürdő utca felőli részre pedig társasházat építene. A sportcsarnok már meg is kapta az építési engedélyt, de a brutálisan nagy lakóház koncepciótervét a kerületi tervtanács 2021. május 21-ei ülésén nem támogatta és új terv készítését kérte a tervezőtől. Új tervet azóta se láttak, de egy szeptember elején megjelent kormányrendeletből arról értesültek, hogy az elmeszeltnél is hatalmasabb építményt húzhatnak fel a telekre, amely településképi szempontból nem fog illeszkedni a kialakult környezethez és nincs összhangban a városfejlesztési elképzelésekkel. A beépíthetőség 10 százalékkal növekszik (mintegy 1240 négyzetméterrel), a zöldfelületi minimum viszont 5 százalékkal csökken (mintegy 620 négyzetméterrel), az előírt parkolóhelyeknek pedig csak a 70 százalékát kell biztosítani.   

A Tóth József (MSZP) vezette kerület szerint a szabályok megváltoztatásával kis méretű, élhetetlen lakások épülnek. A zöldfelületi minimum csökkentésével, a zöldtetők megváltoztatott kedvezőbb beszámíthatóságával a klímavédelmi szempontok sem érvényesülnek.

Az önkormányzat azért sem érti a dolgot, mert az utóbbi időben elég tágan vett kiemelt jelentőségű ügyek közé eddig nem került fel ilyen lakóövezetben, beépült területen elhelyezkedő lakóház. Egyértelműnek tartják, hogy a kerületi tervtanács elutasítására válaszul született meg a kormányrendelet módosítása, és vált kiemelt beruházássá a projekt.

A kerület teljesen szakmaiatlannak tartja a döntést, amely semmibe veszi a környéken élőket és csak a befektetői érdekek kiszolgálására, a profit maximalizálására alkalmas. Éppen ezért felszólítják a kormányt a rendelet visszavonására.  

A szokatlan kormánydöntés már korántsem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy ki áll a beruházás mögött. A Bodor utcai ingatlan tulajdonosa ugyan egy kis projektcég, ám az APR Bodor Projekt Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosa a Peter'Consulting Kft, amelyet Zentai Péter birtokol. Zentai pedig állandó üzleti kapcsolatban áll Rahimkulov Ruszlan Megdetovics orosz üzletemberrel, aki Megdet Rahimkulovnak az egyik fia. A Rahmikulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka. Övék többek között számos balatoni, noszvaji szálloda és a budapesti Symbol is. A családfőt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló személyként emlegetik.