oktatás;iskolaőr;

2021-09-22 06:20:00

Iskolaőrség: bilincs és gumibot is előkerült már

Egyre több oktatási intézmény igényelne iskolaőröket, de emberhiány miatt nem mindenhol tudnak csatlakozni a programba.

Az idei tanévkezdéstől szeptember 19-éig összesen 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök, ezek közül négy esetben került sor testi kényszer alkalmazására - közölte lapunk megkeresésére az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK). Ezen alkalmak közül négy esetben indult büntetőeljárás, két alkalommal garázdaság, egy-egy alkalommal pedig lopás és kábítószer birtoklása miatt. Szabálysértési eljárást egy alkalommal indítottak, szintén garázdaság miatt.

Az ORFK-tól megtudtuk azt is, hogy a tavalyi tanévben összesen 335 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek, ebben az időszakban testi kényszert 23 esetben, bilincset két alkalommal, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak. Az intézkedések nyomán összesen 88 eljárást indított a rendőrség, melyből büntetőeljárás 57 esetben, míg szabálysértési eljárás 31 alkalommal indult. Szerettük volna megtudni azt is, pontosan milyen helyzetekben volt szükség kényszerítő eszközök alkalmazására, de az ORFK nem közölt részleteket. Korábban viszont megírtuk, többször előfordult, hogy iskolaőröket ért fizikai atrocitás, például agresszív szülők részéről.

Szeptember 21-ei adatok szerint jelenleg 489 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, a területi szervek állományában pedig összesen 495 képzett iskolaőr van. Az ORFK hozzátette: az adott napon szolgálatban lévő iskolaőrök száma változó. A korábbi és a jelenlegi adatokból az látszik, hogy egyre több intézmény tart igényt iskolaőrre, ám "hadra fogható" ember egyre kevesebb van. Idén márciusban még 431 iskolában volt 521 aktív iskolaőr, vagyis miközben az egyenruhásokra igényt tartó intézmények száma nőtt, az iskolaőrök száma csökkent.

Így nemcsak pedagógusokból, de lassan már iskolaőrökből is hiány van. Ezt mutatja az is, hogy lapunk több iskolától is úgy értesült, szerettek volna csatlakozni az iskolaőri programba, ám kérelmüket elutasították a "területileg elosztott intézményi státuszok telítettsége" miatt. Az ORFK ezzel kapcsolatban azt írta, a programba kerülő intézmények száma korlátozott, a maximális felső határ 500, ami megyei szinten került elosztásra. Így a rendőrség tájékoztatása szerint a legtöbb esetben csak a kilépő intézmények helyére van lehetőség új iskolák beléptetésére.

Ugyanakkor az ORFK további iskolaőrök képzését tervezi. Mint írták, a következő regionális képzés idén októberben lesz, a jelentkezők pontos számát azonban nem tudták megmondani arra hivatkozva, hogy a toborzás jelenleg is folyamatos.

Az iskolaőrök tavaly szeptemberben jelentek meg először az intézményekben, elsődleges feladatuk a tanárok és a diákok védelme, az iskolai erőszak visszaszorítása. Utóbbinál azonban már csak azért is nehéz jelentős eredményeket felmutatni, mert az iskolaőrök programba bevont általános és középiskolák az összes intézmények kevesebb mint tíz százalékát teszik ki, miközben az iskolai erőszak mindenhol jelen lehet. De még ha jutna is mindenhova iskolaőr, szakértők szerint ez sem jelentene megoldást, a probléma ugyanis összetettebb.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is arra mutatott rá tavalyi beszámolójában: az intézményi erőszak túlmutat az iskolán, iskolai keretek között nem is lehet kezelni, sőt sokszor a hatósági eszközök sem elégségesek. A biztos szerint inkább az alternatív vitarendezésben, konfliktuskezelésben, közvetítésben és szakmai tanácsadásban jártas szervezetekkel kellene együttműködni.