Jobbik-Konzervatívok;antiszemitizmus;Mazsihisz;holokauszt emlékhely;

Holokauszt-emlékhelyre invitálta a karlendítősen integető jobbikos alpolgármestert a Mazsihisz

Az érintett azt állította, csupán integetett a 2018-ban készült fotón.

Farkas Péter Barnabásnak azt javasoljuk, a jövő héten látogasson el a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira

- írta csütörtök délelőtti közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A szervezet ebben arra a fotóra reagál, amelyről lapunk is beszámolt. Az atv.hu egy olyan fényképet közölt, amelyen egy, az ózdi alpolgármesterre kísértetiesen hasonlító férfi látható a katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt, amint épp karlendítésnek látszó mozdulatot tesz.

Utóbbi a Mazsihisz szerint rossz emlékeket ébreszt a zsidó közösségben és minden jóérzésű nem zsidó emberben. Hangsúlyozzák, következetesen elítélnek minden szélsőséges, antiszemita vagy más kisebbség ellen irányuló uszítást. Hiszünk benne, hogy olyan közéleti szereplőnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen így tesz, nincs helye a magyar politikai életben, közhivatalban és médiában. "Felszólítjuk a politikai pártok képviselőit, tartsák magukat távol azon politikusoktól, akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel szennyezik a magyar közéletet" - zárul az állásfoglalás. 

Farkas Péter Barnabás egyébként azzal magyarázta a fotót, hogy csak integetett és a kézmozdulat nem náci karlendítés volt.