magánegészségügy;várólista;

2021-09-24 06:40:00

Magánkórház segítene a várólista kurtításában

A csípő- vagy térdprotézisműtétre szorulók átlagosan 488, illetve 593 napi várnak az operációra. Az állami ellátórendszer képtelen ledolgozni a sort, egy piaci szereplő ugrása kész.

Évente ötszáz térd-, illetve csípőprotézis műtétet vállalna át az állami ellátórendszertől a Doktor24 Multiklinika – derült ki azon a csütörtöki rendezvényen, amelyen a tulajdonosok megmutatták a sajtónak az új fővárosi magánkórházukat. A cél érdekében pályáztak újabb tíz ágyuk közfinanszírozására.

– Ha ezt megkapnánk bekapcsolódhatnának a várólista-csökkentő programban– mondta lapunknak Béres György, a Ortopédiai Centrum orvoscsoportjának vezetője, aki tavaly csatlakozott a Doktor24-hez a tatai Kastélypark Klinikájával. Immár két helyszínen, Tatán és a most megnyitott Multiklinkán szolgálják ki az ortopédiai betegeket. Összesen 51 ágyon évi 5000 műtétet tudnak elvégezni. A közfinanszírozott ellátás központja továbbra is Tata marad, a magánbiztosítók és a privát betegeket pedig a budapesti Multiklinika fogadja. Béres György elmondta: a hazai közintézmények szeptembertől csaknem egymillió forintot kaphatnak a protézis beültető műtétetek elvégzéséért, ezen az áron ők is fogadnák a várólistáról a betegeket. S akik vállalnák a magánklinikai beavatkozást, azoktól a magánkórházi emelt szintű szolgáltatásokért 120 ezer forintos kiegészítő díjat kérnének. A piaci ára az ilyen műtéteknek másfél millió forint – mondta. Hozzátette: a Covid-járvány alatt rendkívüli mértékben megnőtt a betegek száma a magánfinanszírozott ortopéd-ellátásban is. Csak a Doktor24 ortopédia klinikáján 100 olyan beteg van már, akiknek az új multiklinika nyitásáig nem is tudtak időpontot adni csípő-protézis műtétre. A szakember hozzátette: a náluk várakozó 100 beteg azért is számít elképesztően soknak, mert ők az 1,5 millió forintos beavatkozásra várnak. Mint mondta: ezt az összeget a betegek legtöbbször családi összefogással és banki kölcsönből fizetik.

Jelenleg a csípő- vagy térdprotézisműtétre szorulók átlagosan 488, illetve 593 napot várnak az operációra, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár másfél évig kell erős fájdalommal és korlátozott mobilitással együtt élniük. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint ma több mint tizenötezer beteg vár csípő- vagy térdprotézisre.

Az állami kórházakban még nem kezdődött el a várólisták ledolgozása. Az intézmények arra várnak, hogy megjelenjen a feladat többlet finanszírozásának részleteiről a jogszabály. Mint arról néhány hete beszámoltunk: harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) visszavágni a járvány alatt megnyúlt kórházi várólistákat. Például a nagy protézis műtétekért a korábbi 512 ezer forint helyett 30 százalékkal megemelt összeget, azaz 792 ezer forintot fizet majd az intézményeknek. Lapunk úgy tudja: a 30 százalékos többlet díj 80 százalékát az intézményvezetőknek a várólistaműtétekben résztvevő szakemberek motivációjára kell fordítaniuk. Ez azt jelenti, hogy a 792 ezer forintból 200-250 ezret az orvosok, a műtősnők, a műtőssegédek ösztönzésére kell fordítani. (Korában egy-egy ilyen beavatkozás után hálapénzként kaphatott akár több száz ezer forintot is a betegtől az orvos.)

Lapunknak intézményvezetők úgy nyilatkoztak, hogy műtő még lenne, ám a beavatkozásokat végző szakemberekből nincs elég. Van olyan intézmény, ahol annyira kevés az aneszteziológus, hogy az éjszaka behozott sérültek is csak másnap délután kerülhetnek műtőasztalra. Azaz, ha megkezdődik a várólista mérséklő program, a kórházakban óriási szervező munkára lesz szükség, hogy a napi betegellátás mellett úgy tudják beosztani a műtéti teameket, hogy elvégezhessék a várólistás beavatkozásokat is.