kórházak;adósság;egészségügy;COVID-19;

2021-09-28 07:10:00

Kórházi adósságcsökkentés könyvelési trükkel

Egyik hónapról a másikra 18,6 milliárddal csökkent a kórházak korábban stabilan növekvő adóssága.

Júliusban még 46 milliárd forintra rúgott a tartozás, de augusztus végére már csak 27,4 milliárd forinttal tartoztak az intézmények a Magyar Államkincstár hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint. Míg tavaly átlagosan 3-4 milliárddal gyarapodott az egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák összege, idén az első öt hónapban átlagosan 6,7 milliárddal nőtt az adósságuk, így már május végén 42 milliárd rúgott az összeg. Ekkor már minden tizedik kórház tartozása meghaladta az egymilliárd forintot, 4 intézményé a kétmilliárdot is. Júniusra a kifizetetlen számlák összege fél milliárd forinttal csökkent, de továbbra is 41,5 milliárdnyi tartozást tartottak nyilván. Júliusra pedig tovább nőtt 4,5 milliárddal.

Mindezek után váratlanul fordult a tendencia és eltűnt az adósságok kétötöde. Bár sokan úgy gondolták, hogy egy csendes kórházi adósságkonszolidáció történt a háttérben, valójában másról van szó. Egyrészt a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek. Ez az adósságcsökkenés mintegy felét magyarázza. A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból.

A nagy megyei kórházaknak és a Covid-ellátó centrumoknak csökkent jelentősen az adósságuk. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetnek például a 315 milliós tartozása 8 millióra csökkent. A másik nagy Covid-centrumnak a Dél-Pesti Centrumkórháznak – az egykori Szent Lászlónak – pedig 491 millióról 131 millióra apadt az adósság. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának azt mondta, egyelőre nem tudni, milyen számlákat egyenlítettek ki a kórházak, mert a szövetségükhöz tartozó tagvállalatok nem jelezték, hogy az intézmények elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat.