Szijjártó Péter;ukrán nagykövet;bekéretés;Gazprom-szerződés;

Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet

Külügyminiszteri válasz a Gazprom-szerződés miatti ukrán lépésre: semmi közük hozzá, ráadásul még hálátlanok is.

Tegnap aláírtuk a hazánk gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal, mélységesen felháborít viszont az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg ezt a szerződést – adta hírül kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, hogy aznapra bekérette a Külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet. Ezt három ponttal magyarázta:

  • 1. Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.

  • 2. Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.

  • 3. Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.

A magyar diplomácia vezetője nagy sikernek tartja a Gazprom-szerződést, mert szerinte a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van. Mint írta, olyan árformulában állapodtak meg, amely biztosítja „a rezsicsökkentés eredményeinek” hosszútávú fenntartását, másrészt „ szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet” kikérte magának.