Civil Összefogás Fórum;LIBE;

2021-09-28 19:45:39

Orbán civiljei meghívták magukhoz az EP tényfeltáró delegációját

Nagyon szeretnék, ha őket is meglátogatnák, mert tárgyilagosabb tájékoztatást tudnának adni a képviselőknek.

Sajtóhírek szerint a héten Budapestre érkezik a LIBE delegációja és mint minden hasonló esetben, amikor a hazai viszonyok kapcsán a "civil társadalommal" egyeztet, információk szerint ezúttal is szinte kizárólag külföldről finanszírozott NGO-kat kíván felkeresni - kezdi nyílt levelét a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).   

Mint írják, a múltbeli tapasztalatok alapján vélhetőleg felkeresni kívánt, többnyire a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető – magukat jogvédőnek nevező, ám valójában politikai érdekérvényesítő tevékenységet folytató – "NGO-k nyilván tárt karokkal fogadják Önöket."

A CÖF-CÖKA szerint ebben az is szerepet játszhat, hogy a LIBE 2018. november 19-ei ülésén erőteljesen szorgalmazta az NGO-k európai adófizetők általi EU büdzséből történő támogatását. Emellett 2014-től 2020-ig terjedő időszakban a "Jogok, egyenlőség és polgárság" program keretösszege több mint 439 millió euró, míg a "Jogérvényesülés" programé 377, 6 millió euró volt. Mindkét projekt lehetővé tette bizonyos hazai NGO-k támogatását is.

A Békemeneteket is szervező tömörülés úgy véli, a LIBE az elmúlt években számos alkalommal megtehette azt komolyabb következmények nélkül, hogy nemzetállamok alkotmányos becsületébe, szuverenitási kérdéseibe szóljon bele, jogi-szakmainak álcázott politikai és ideológiai döntések megszavazásával.

- zárul a CÖF-CÖKA elnökségének nyílt levele. 

Ugyanakkor a miniszterelnökhöz biztosan nem látogat el a delegáció. Mint lapunk elsőként beszámolt róla, az EP-képviselők szerettek volna találkozni Orbán Viktorral is, de brüsszeli forrásaink szerint a miniszterelnök elutasította a megkeresést.