Kálomista Gábor;

2021-10-01 07:00:00

A multiplexek is vetíteni fogják a Gyurcsány-filmet

Bár múlt héten már megállapodott Kálomista Gábor producer az ország legnagyobb mozihálózatával az Elk*urtuk című film vetítéséről, mégis azt kommunikálja, sok pesti mozi politikai okból nem fogja vetíteni a művet.

„Ideológiai alapon, politikai eszközökkel akarnak kinyírni egy filmet – jelentette ki Kálomista Gábor producer azzal kapcsolatban, hogy mindössze a Corvin moziban és csak két időpontban lehet majd látni az Elk*rtuk című politikai krimit” – írta szerda este a Hír TV online kiadása, ám nem fedi a valóságot, hogy a Gyurcsány-film „mindössze a Corvin moziban” lesz látható. Mint azt a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatója, Buda Andrea a Népszavának elmondta: múlt héten megállapodtak Kálomista Gábor filmforgalmazó cégével, a Megafilmmel arról, hogy október 21-től Magyarország legnagyobb multiplexhálózatának minden mozija vetíteni fogja az őszödi beszéd története köré kanyarított művet. Ezt a „csekélységet” Kálomista „elfelejtette” megemlíteni a kormánypárti Origónak kedden adott interjújában, inkább arról beszélt: a nemrég nyílt Cinext Etelével (amely nem a Cinema City tagja) nem sikerült megállapodnia. Ennek ismeretében még inkább megkérdőjelezhető, hogy „a pesti mozik alig merik vetíteni” a filmet.

Kálomista ugyanakkor súrolta az igazságot azzal a kijelentésével, hogy „nem nagyon volt még olyan, hogy több mint három héttel előtte egy filmre jegyet áruljanak". A mozikban ugyanis még a hollywoodi kasszasikerekre is csak egy, maximum két héttel korábban lehet elővételben jegyet venni. Az, hogy a Corvin moziban mégis három héttel korábban már jegyelővétel van a Gyurcsány-filmre, köszönhető a producer gerillamarketingjének: Kálomista azzal vádolta meg a fővárosi tulajdonban álló Budapest Film mozihálózatot – a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót zanzásítva –, hogy a főpolgármester kitiltatta a Gyurcsány-filmet Budapestről, a művészmozikat üzemeltető Budapest Filmre a Demokratikus Koalíció elnöke is nyomást gyakorolt, ezért csak „egy délutáni” időpontban fogja a Corvin mozi vetíteni az Elk*rtukat. (Valójában két esti vetítés lesz naponta.) A film premierjét egyébként az idei év egyik legsűrűbb, kasszasikerekkel telitűzdelt műsorhetére időzítette a Megafilm.

A budapesti Fidesz frakciójának vezetője ugyanakkor a jelek szerint azt szeretné, hogy Karácsony Gergely kézivezérléssel irányítsa a Budapest Filmet. Láng Zsolt ugyanis – amint arról lapunk csütörtökön beszámolt – szerdán a Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármestertől azt kérdezte: „Miért nem vetítik majd a Budapest Film valamennyi mozijában, egyszerre több teremben is a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilmet, holott már most látszik, hogy sokszoros az érdeklődés”? Karácsony Gergely főpolgármester erre azt mondta: szégyellené, ha neki kellene személyesen utasítania a fővárosi mozik üzemeltetőjét, hogy hol mit vetítsenek.

A budapesti Fidesz frakciójának vezetője a Gyurcsány-film előzetes sikerét arra alapozta, hogy kormánylapok arról cikkeztek, a Corvinban elővételben senki sem vett jegyet az új James Bond-film egyik pénteki vetítésére, míg az Elk*rtuk első nyilvános vetítésére az első két sort leszámítva minden jegy elkelt szeptember 28-án. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté le is vonta a következtetést a Facebook-oldalán: „a Gyurcsány-film lenyomta James Bondot a Corvin moziban.” – Sikerült az almát összehasonlítani a körtével – jegyezte meg erre lapunknak egy filmforgalmazási szakember.