közmédia;

2021-10-01 06:40:00

Elhallgatott előválasztás

A voksolás indulásának napján, szeptember 18-án az M1 esti híradójában egy másodpercet sem szenteltek az előválasztásra és az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) sem sietett beszámolni a több mint egy hétig tartó eseményről

Lassan két hete, hogy elindult a több mint 600 ezer választópolgárt megmozgató ellenzéki előválasztás, de az adófizetői milliárdokból fenntartott állami – és elvben közszolgálati – médiának ennyi idő sem volt elég arra, hogy hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatást adjon az országszerte zajló eseményről. A voksolás indulásának napján, szeptember 18-án az M1 esti híradójában egy másodpercet sem szenteltek az előválasztásra, a nézők az aktuális járványhelyzet mellett a fokozódó migrációs nyomásról, a 2006-os "Gyurcsány-terrorról" szóló kiállításról, balatoni hajók díszszemléjéről vagy az ősmagyar szőlőfajtákból készült "nemzeti összetartozás pálinkájáról" nézhettek riportokat.

Az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) sem sietett beszámolni a több mint egy hétig tartó eseményről, amelyről sem írásos híranyagokat, sem fotóriportot nem készítettek. Mint a Média1 kiszúrta, az MTI fizetős Fotóbank nevű szolgáltatásában sem találni egyetlen fényképet sem az ellenzéki előválasztás kapcsán, egyedül a francia Zöldek előválasztásról közöltek három felvételt, illetve egy részletesebb híranyagot is.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a közmédia egyáltalán nem foglalkozott a magyarországi előválasztással. Akik az M1 híradójából tájékozódnak, az elmúlt napokban már megtudhatták, hogy a voksolás kudarc volt, annak ellenére is, hogy az ellenzéki jelöltekre majdnem 634 811-en voksoltak; igaz, a szavazók számát rendszerint elhallgatták a híradásokban. Az előválasztás első fordulójának lezárása és az első részeredmények közlése után annyit még megtudhattak az M1 híradó nézői, hogy a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára állt az első helyen, akit Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter követett. De a nyilatkozó kormánypárti elemzők elmagyarázták, hogy a valódi nyertes Gyurcsány Ferenc, aki el sem indult a megmérettetésen, mégis mindenkit maga alá gyűrt.

Az MTI még csütörtök délután sem közölt beszámolót az előválasztás eredményeiről, magáról az előválasztásról pedig csak közvetetten, elsősorban kormánypárti politikusok közleményeit, nyilatkozatait idézve számoltak be. A legutóbbi hírek között például a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté Facebook-bejegyzését szemlézték, amelyben a politikus kifejtette: minden úgy alakult, ahogy Gyurcsány eltervezte, és akinek vezetésével "a kudarcos múlt emberei" térnek vissza a baloldalra. Alatta a kormánypárti Nézőpont Intézet megállapításairól olvashattunk, mely szerint az előválasztás hatástalan volt a pártpreferenciákra.

Érdeklődtünk a közmédiáért és az MTI-ért felelős Duna Médiaszolgáltatónál, pontosan mi az oka, hogy a közszolgálati médiumok nem foglalkoztak érdemben az ellenzéki előválasztással, illetve tervezik-e, hogy a közeljövőben ellenzéki politikusokat is megszólaltatnak hírműsoraikban, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében az ő véleményüket, álláspontjukat is megismerhessék a közmédia fogyasztói, de lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Közmédia nem, Reuters, Bloomberg igen

Dobrev Klára ugyan az első fordulóban vezet, de a végső győzelemre továbbra is Karácsony Gergely a favorit – általánosságban erre a következtetésre jutottak a magyar ellenzéki előválasztás részeredményeiről hírt adó külföldi orgánumok. A Magyarországgal foglalkozó újságírók és tudósítók zöme azonban a végeredmény kihirdetését várta, ezért lapzártánkig csak korlátozott számú írás született a témában. Azt több tegnap megjelent cikk is kiemelte, hogy Dobrev Klára a magyar közvéleményt felettébb megosztó Gyurcsány Ferenc felesége, mely támadási felületet ad a Fidesznek. A beszámolók jelentős része említést tesz a vártnál magasabb részvétélről, a szavazást megzavaró feltételezett hackertámadásról, valamint arról, hogy az előválasztás és az akkor még csak részleges ellenzéki összefogás a 2019-es budapesti főpolgármester-választáson is a siker receptje volt az Orbán-rendszer ellen.

A Reuters nemzetközi hírügynökség már tegnap délelőtt hírt adott az előválasztás részeredményeiről, mely tudósítást számos külföldi hírportál átvette. A beszámolóban szorosnak minősítették Dobrev és Karácsony közti versenyt, kiemelve, hogy mindketten elkötelezett EU-pártiak. A Reuters is kitért arra, hogy DK jelölt-aspiránsának kinek a férje, ugyanakkor megjegyezte, hogy a Fidesz minden indulót Gyurcsány bábjaként igyekszik bemutatni.