KKM;airbus;teherszállító repülő;WizzAir;

2021-10-04 07:30:00

Földön ragadt a kormány szállítógépe

Mind a mai napig nem sikerült megállapodni a külügy tehergépének kereskedelmi üzemeltetéséről, így a 17 milliárdért vett gép jobbára Ferihegyen parkol. Eddig összesen 17 oda-vissza utat tett meg keleti vakcinákkal.

Két hónapja nem teljesített érdemi feladatot a magyar állam, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Airbus 330 repülőgépe – derül ki a repülési portálok által rögzített adatokból. A kormány a 2020-as lezárások után döntött arról, hogy egy teherszállításra alkalmas gépet vásárol, ugyanis gyorsan haza akarta szállítani Kínából az ott vásárolt túlárazott lélegeztetőgépeket és egészségügyi felszereléseket. Elérhető tehergép hiányában 2020 márciusában az áruszállítást a Wizzair személyzete profin és nem utolsósorban költséghatékonyan megoldotta a személyszállításra használt keskeny törzsű Airbus 320 repülőgépeivel. Ám ennek ellenére a kormány egy teherszállításra kialakított, nagy hatótávolságú gépet akart.

A rendkívüli jogrend adta felhatalmazással élve a magyar kormány  a Qatar Airwys-től az ott már a forgalomból kivont A330-200F típusú gépet vásárolta meg, amit a külügy egy a kormányzattól ezer szállal függő Origón elhelyezett cikkben jelentett be egy évvel ezelőtt. Az akkori bejelentés szerint a Covid-járvány első hullámának egyik nagy tanulsága az, hogy Magyarországnak rendelkeznie kell megfelelő légi teherszállító repülőgéppel. A cikk másik fontos üzenete az volt, hogy amikor a gép a jövőben nem állami feladatot lát el, akkor azt a Wizzair légitársaságnak bérbe adják, így bevételt is termel. Ez lett volna a költséghatékony üzemeltetés záloga, amiből aztán szinte semmi nem vált valóra. Érdeklődtünk mind a Wizzairnél, mind a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál arról, hogy hol tart a kereskedelmi üzemeltetés, ám az ügyben a légitársaságnál nem kívántak nyilatkozni. A KKM lapunknak küldött válaszából pedig kiderült a Wizzair hallgatásának oka: mind a mai napig nem jött létre sem a Wizzairrel, sem más légitársasággal vagy logisztikai céggel a tervezett megállapodás a kereskedelmi tevékenységről. A KKM azt írta, hogy „a kormányzati teherszállító gép szabad kapacitásainak kereskedelmi értékesítésére irányuló előkészítő munkálatok folyamatban vannak.”

A gépet tavaly szeptemberben vásárolták, az állami légijármű lajstrom szerinti tulajdonosa a KKM, és bejegyzett üzemeltetője a Wizzair. A magyar lajstromba tavaly októberben került be a gép, és a légi alkalmassági engedélye idén decemberben jár le, ekkor kell a gépnek újra ellenőrzésen átesnie. AZ Airbust a KKM 17 milliárd forintért vásárolta - ezt Szijjártó Péter miniszter mondta el egy sajtótájékoztatón –, ám ilyen tétel nem szerepelt a 2020-as költségvetésben. A 17 milliárdos vételár a negyede a gép új árának. A magas diszkont annak köszönhető, hogy a teherszállító gépek között nem a legsikerültebb gép az A330-as, üzemeltetése nem gazdaságos.

A gép először tavaly decemberben repült kormányzati színekben, akkor Kínába ment vakcinákért. Ezt követően május végéig összesen 15 kört tett a gép Peking és Moszkva irányába vakcinákat szállítva. Volt egy tel-avivi kiruccanás április 12-én, erről részleteket nem tudunk. Az utolsó pekingi kört május 21-én tette meg a gép, azóta négy alkalommal repültek vele az országhatáron túlra. A gép vakcina-adományokat vitt egy-egy alkalommal a Balkánra, Portugáliába, illetve Mongóliába – ez volt az az ominózus járat, ahova Szijjártó Péter külügyminiszter egyszerre két honvédségi gépet is vitt magával a tehergép mellé. A cargogép eddigi utolsó útja Máltára vezetett augusztus elején, ahol kéthetes állás alatt az addig jellegtelen szürke gép új - egy tehergéphez képest túlzóan feltűnő - külsőt kapott. Máltáról a gép augusztus 16-án tért vissza, azóta egy percet sem repült.

A repülőgép fenntartása nem olcsó mulatság, ha repül a költsége óránként több millió forintra rúg, ennél csak az a drágább, ha a gép kihasználatlanul a földön áll. Arról nem is beszélve, hogy ez műszaki szempontból sem szerencsés. Épp ezért volt előremutató az a terv, hogy a gépet kereskedelmi forgalomban is hasznosítják, ám láthatóan egy év alatt sem sikerült megoldani ezt a problémát. Mivel a kínai és a moszkvai vakcinautak is elmaradtak kérdésessé vált a tehergép szükségessége.  Eddig 17 utat tett meg a gép, amely összevetve a 17 milliárdos vételárral, utanként egymilliárd forintos üzemköltség jön ki.