Románia;bizalmatlansági indítvány;kormánybukás;Florin Citu;

2021-10-05 14:59:50

Superman fejre állt - alternatíva nélkül bukott meg Florin Citu kormánya

Ez volt a rendszerváltás utáni 41. bizalmatlansági indítvány, a hatodik, amely sikerrel is járt.

Botrányos személyeskedések közepette zajlott a Florin Citu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája bukaresti parlamentben. Többek között egy óriási, fejre állított Superman bábuval várták a miniszterelnököt a kezdeményezők. A szükséges 234 helyett 281 támogató vokssal ment át a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata PSD által benyújtott „Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket” elnevezésű indítvány, ami minden idők legmagasabb támogatottságát jelenti a román bizalmatlansági indítványok sorában. Pedig nem szűkölködött e téren a bukaresti törvényhozás, a rendszerváltás óta ez volt a 41., egyben a hatodik, amely sikerrel járt.

Bizarr módon az indítványt megszavazta a magát reformpártinak hirdető legfiatalabb parlamenti párt, a zöld-liberális USR-Plus is, annak ellenére, hogy a szociáldemokraták jelezték, indítványuk nem csupán a szeptember elsején kirobbant kormányválság után kétpártivá vált kormányt, hanem az eredeti PNL/USR-Plus/RMDSZ kabinet egészét ítéli alkalmatlannak az ország vezetésére. De a román zöldek gond nélkül megszavazták saját inkompetenciájukat is hirdető bizalmatlansági indítványt és az sem zavarta őket, hogy az újfasiszta, vakcianellenes és vírustagadó szélsőjobb AUR-al kerültek egy táborba. A „makulátlan”, modern, EU-elkötelezett zöldek „bűne” ennél is nagyobb – amikor szeptember elsején kiléptek a kormányból az AUR-al közösen kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt (ez elakadt az alkotmánybíróságon), amivel gyakorlatilag legitimálták az addig politikai karanténban lévő újfasisztákat.

Az eddigi kormánybuktatási kísérletek során általában volt alternatívája is az ellenzéknek, ez esetben azonban Florin Citu miniszterelnök kormánya úgy bukott meg, hogy a bizalmatlansági indítvány kezdeményezői és támogatói egymás között is veszekedtek a vitán és a továbbiakban is elképzelhetetlen, hogy bármiféle közös kormányt tető alá hozzanak, vagy közösen támogassanak egy esetleges technokrata kormányt. Így vélhetően, ügyvivő kabinetként Citu kormánya még hosszú ideig helyén marad, korlátozott jogkörrel.

Holott, egy béna kacsa végrehajtó hatalomnál nagyobb csapás aligha érheti most Romániát. A keddi napi koronavírus adatok újabb szomorú rekordot állítottak fel. A járvány 2019. márciusi kezdete óta a legmagasabb napi fertőzésszámot, 15037 új regisztrált beteget jelentettek. Rekordmagas - 252 - volt a halálesetek száma is. Kórházban 14 402 személyt kezelnek koronavírus fertőzéssel, folyamatosan növekedik az intenzív terápiás ellátásra szorulók száma is, jelenleg már 1 480. Egyre nő a kórházban kezelt kiskorú fertőzöttek száma is, jelenleg 407, közülük 22-t ápolnak az intenzív osztályon.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár, a román járványkezelés „arca” közölte, célzott segítséget kér Románia a járvány negyedik hullámának leküzdéséhez. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválva a tocilizumab hatóanyagú gyógyszer beszerzését szeretné megkönnyíttetni, amelyből már csak néhány hétre elegendő készlettel rendelkezik az ország. Ugyanakkor mérlegelik külföldi szakszemélyzet romániai kórházakba hívását és a hordozható oxigéndúsítók igénylését is. Minden előrejelzés szerint a csupán 28 százalékos átoltottsággal rendelkező szomszédos országban október 20. utánra várható a járvány tetőzése.