költségvetés;zárszámadás;lélegeztetőgép;Külgazdasági és Külügyminisztérium;

517 milliárd forinttal nem akarnak elszámolni Orbánék

Egyetlen szóval sem említette a külügyminisztérium a zárszámadásban a tavalyi botrányos és túlárazott lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna.

Nem tudni mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki. Ez azért különös, mert tavaly a külügy munkatársai több száz milliárd forint értékben vettek túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. A hírek szerint mintegy 20 ezer darabot szedtek össze végül a kormány portyázói, miközben ennek tizedét képes ellátni kiszolgáló személyzettel a magyar egészségügy. A kormány és a külügy az elmúlt egy-másfél évben kitartóan hallgatott a kínos részletekről, azzal hárították el az érdeklődőket, hogy a pénz nem számít, ha emberéletről van szó.

A kormány most benyújtotta a 2020-es költségvetés elszámolását a parlamentnek, ebben a külügy költéseit 113 oldalon részletezik, ám pont a lélegeztetőgép-ügy maradt ki az elszámolásból. Ez a szó ebben ebben az összefüggésben nem is szerepel a beszámolóban, pedig tavaly nyáron a külügyben Szijjártó Péter miniszter még jutalmakat is osztogatott az akcióban rész vevő diplomatáknak. Ehhez képest most nagyon hallgat a tárca, az anyagban annyit írnak, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. Ebből 517,55 milliárdot ki is fizettek, ám, hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, az már nem derül ki a beszámolóból, holott pár oldallal odább más témában pár millió forintos tételekről is elszámolnak, ahogy az államháztartási törvény szerint szükséges. Ám az 517 milliárd forint részletezéséről (amely nagyságrendileg az idei nemzeti jövedelem – GDP - egy százaléka) nem tud meg semmit a parlament, hacsak a képviselők nem kezdenek el kérdezősködni. A múlt évi költségvetés végrehajtásáról jelentést készít az Állami Számvevőszék is, ám október ötödikéig nem hozták nyilvánosságra a jelentésüket.

Nemcsak a zárszámadási törvényben titkolódzik a külügy, de elzárkózik a szerződések nyilvánosságra hozatalától is. A Transparency International Magyarország (TI) a héten jelentette be, hogy bírósághoz fordul a lélegeztetőgép szerződések ügyében, ugyanis a KKM a civil szervezetnek adatigénylésére sem adta ki a beszerzésekkel kapcsolatos iratokat. A TI közleménye szerint a kormány az adófizetők pénzéből 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére, ráadásul a rendkívül drágán megvásárolt berendezések zöme felesleges. Az idén nyáron napvilágot látott hírekből tudható, hogy egy maláj beszállító 178 milliárddal részesedett a 300 milliárdos bizniszből.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Népszavának elmondta, hogy a birtokukba került iratok alapján felettébb gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International  LTD szingapúri bankszámlájára került. A részletek tisztázása érdekében még júliusban közérdekű adatigénylést küldtek KKM-nek, amely azóta sem válaszolt. Egyebek mellett arra lenne a TI kíváncsi, hogy ki és miféle eljárásban választotta ki a GR Technologies nevű céget lélegeztetőgépek beszállítására, hogyan ellenőrizték, hogy ez a cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát - mondta  Ligeti Miklós.  

Lélegeztetőgépügy magyar szálaA kormány és külügy lélegeztetőgép-üzletének másik szála, hogy végelszámolás indult Fourcardinal Kft.- nél, annál a vállalkozásnál, amely 17 milliárd forinttal részesedett a beszerzésekből – írta meg a az mfor.hu. A külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a céggel a lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején. A Fourcardinaltól összesen ezer darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány darabonként 17 millió forintért, amely a háromszorosa az átlagos piaci árnak. A cég értékesítési árbevételként tavaly az előző évinél 216-szor többet könyvelt el, 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be a kasszájába. A cég tulajdonosai több szállal kötődnek Orbán Viktorhoz: a egyik tulajdonos, Nagy Beatrix anyja, Szegi Ildikó közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával – ezt már a HVG derítette ki. Arra is fény derült, hogy a cégben szintén tulajdonos Silk Road Fund Zrt. ügyvezetője, Szeverényi Márk testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót nem sokkal az üzlet nyélbe ütése előtt nevezte ki nagykövetnek Szijjártó Péter. Az is kiderült, hogy Szeverényi Ivonn férje Szabó László volt amerikai nagykövet és ex-külügyminiszter-helyettes, a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatója.