költségvetés;zárszámadás;lélegeztetőgép;Külgazdasági és Külügyminisztérium;

2021-10-06 06:20:00

517 milliárd forinttal nem akarnak elszámolni Orbánék

Egyetlen szóval sem említette a külügyminisztérium a zárszámadásban a tavalyi botrányos és túlárazott lélegeztetőgép-beszerzést, mintha az meg sem történt volna.

Nem tudni mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki. Ez azért különös, mert tavaly a külügy munkatársai több száz milliárd forint értékben vettek túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. A hírek szerint mintegy 20 ezer darabot szedtek össze végül a kormány portyázói, miközben ennek tizedét képes ellátni kiszolgáló személyzettel a magyar egészségügy. A kormány és a külügy az elmúlt egy-másfél évben kitartóan hallgatott a kínos részletekről, azzal hárították el az érdeklődőket, hogy a pénz nem számít, ha emberéletről van szó.

A kormány most benyújtotta a 2020-es költségvetés elszámolását a parlamentnek, ebben a külügy költéseit 113 oldalon részletezik, ám pont a lélegeztetőgép-ügy maradt ki az elszámolásból. Ez a szó ebben ebben az összefüggésben nem is szerepel a beszámolóban, pedig tavaly nyáron a külügyben Szijjártó Péter miniszter még jutalmakat is osztogatott az akcióban rész vevő diplomatáknak. Ehhez képest most nagyon hallgat a tárca, az anyagban annyit írnak, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. Ebből 517,55 milliárdot ki is fizettek, ám, hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, az már nem derül ki a beszámolóból, holott pár oldallal odább más témában pár millió forintos tételekről is elszámolnak, ahogy az államháztartási törvény szerint szükséges. Ám az 517 milliárd forint részletezéséről (amely nagyságrendileg az idei nemzeti jövedelem – GDP - egy százaléka) nem tud meg semmit a parlament, hacsak a képviselők nem kezdenek el kérdezősködni. A múlt évi költségvetés végrehajtásáról jelentést készít az Állami Számvevőszék is, ám október ötödikéig nem hozták nyilvánosságra a jelentésüket.

Nemcsak a zárszámadási törvényben titkolódzik a külügy, de elzárkózik a szerződések nyilvánosságra hozatalától is. A Transparency International Magyarország (TI) a héten jelentette be, hogy bírósághoz fordul a lélegeztetőgép szerződések ügyében, ugyanis a KKM a civil szervezetnek adatigénylésére sem adta ki a beszerzésekkel kapcsolatos iratokat. A TI közleménye szerint a kormány az adófizetők pénzéből 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére, ráadásul a rendkívül drágán megvásárolt berendezések zöme felesleges. Az idén nyáron napvilágot látott hírekből tudható, hogy egy maláj beszállító 178 milliárddal részesedett a 300 milliárdos bizniszből.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Népszavának elmondta, hogy a birtokukba került iratok alapján felettébb gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International  LTD szingapúri bankszámlájára került. A részletek tisztázása érdekében még júliusban közérdekű adatigénylést küldtek KKM-nek, amely azóta sem válaszolt. Egyebek mellett arra lenne a TI kíváncsi, hogy ki és miféle eljárásban választotta ki a GR Technologies nevű céget lélegeztetőgépek beszállítására, hogyan ellenőrizték, hogy ez a cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát - mondta  Ligeti Miklós.