költségvetés;Költségvetési Tanács;költségvetési hiány;

2021-10-06 06:16:08

Fiskális alkoholizmus

A NER-korszakát megelőző, még kizárólag szakmai érdemek alapján megválasztott Költségvetési Tanács egykori elnökétől, Kopits Györgytől származik egy olyan közgazdasági fogalom, amely azután bevonult a nemzetközi szakirodalomba is: ez a fiskális alkoholizmus. Arra azonban kevésbé lehetünk büszkék, hogy a szakember példaként a magyarországi gyakorlatot hozta fel. A szemléletes meghatározást arra a helyzetre használják, amikor egy kormány nem képes leszokni az államháztartás túlköltekezéséről.

Már az idei nyár folyamán számos példáját láthattuk annak, hogy a késő tavasszal, a Fidesz-KDNP-képviselők által megszavazott 2022. évi költségvetési törvényben nem szereplő ígéretek halmazával bombázzák Orbán Viktorék a lakosságot. De az elmúlt hét egymásra torlódó bér, nyugdíj, egyszeri jutalom és adóbejelentései a mögöttünk hagyott két évtized csaknem minden korábbi "jótékonykodását" felülírták,  tankönyvi példáját szolgáltatva a fiskális alkoholizmusnak.

A mostani a világjárvány időszakában megszokhattuk, hogy szakértők akár óránként is elemzik a koronavírus okozta kór következményeit. Mivel a fiskális alkoholizmus is végeredményben egy megbetegedés - a politikai elité -, mégpedig a súlyosabb fajtából, ezért az orvostudományból kölcsönzött kórképpel jól körülírható. Legfőbb sajátossága, hogy megakadályozza egy állam, esetünkben Magyarország normális életvitelét. Akárcsak a Covid-19, ez is nehezen gyógyítható. S itt is fellelhető poszt-covid szindróma megfelelője: ha a gyógymódot nem megfelelően alkalmazzák, akkor a leszokás - az "alkoholelvonás" - közepette akár a teljes nemzetgazdaság is bedőlhetne, már ha az Európai Unió, a számunkra  már jól ismert módon, nem érvényesítené a túlzott deficit eljárást. 

Természetesen itt még nem tartunk. De mivel a kormány a költségvetés gyeplőjét már elengedte, kérdés, hogy a jövő évi országgyűlési választás megnyerése érdekében végrehajtott, a hatalom megtartásához való görcsös ragaszkodás keltette, részben egyszeri, részben tartós kiadásokat eredményező pénzszórásnak van-e egyáltalán határa. Vagy Orbán Viktorék abban a reményben, hogy a szavazópolgárok támogatását ezzel a módszerrel is meg lehet vásárolni, tovább ötletelnek?

Az szja-visszatérítés 2022-re tervezett 600 milliárd forintja, a teljes 13. havi nyugdíj plusz 160 és a rendvédelmisek 255 milliárdja mind mind olyan tételek, amelyeket egy esetleg bekövetkező, fenyegetőnek érzett választási vereség árnyéka kényszerített ki. Ezért sorra kerülhetnek még a pedagógusok és közmunkások is. Így az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja a győzelem reményének a költségvetés által finanszírozott ára. A fedezetet a nemzetközi gigahitel hitel mellett a növekvő inflációból keletkező áfa többlet jelenti. (Már maguk a magasabb jövedelmek is felfelé srófolják az árakat!)

Az egykori Költségvetési Tanács ilyen esetben már figyelmeztetést adott volna ki. Kérdés, hogy a jelenlenlegi tagok - Matolcsy György, Domokos László és Kovács Árpád - időnként morgolódását mennyire lehet komolyan venni.