Állami Számvevőszék;Domokos László;zárszámadás;

2021-10-08 08:00:00

ÁSZ: minden a legnagyobb rendben

Jól jelzi az ÁSZ munkájának alaposságát, hogy ellenőreik a Külügyminisztériumba el sem jutottak. Így a jelentés szót sem ejt a külügy 300 milliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzéseiről, amivel kapcsolatban több korrupciós probléma is felvetődött.

Megbízható a 2020. évi zárszámadás, a költségvetési intézményrendszer tavaly is biztosította, a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét – közölte az Állami Számvevőszék, miután Domokos László az ÁSZ elnöke benyújtotta az erről szóló jelentést az Országgyűlésnek. A 2020-as költségvetés elszámolását szeptember végén adta be a kormány, több mint ezer oldalon. Az ÁSZ most benyújtott jelentése pedig alig 20 oldalnyi írott szöveg, amely szerint a 2020-as költségvetés végrehajtása teljesen szabályszerű volt, annak ellenére, hogy a különleges jogrend idején a kormány több ezer milliárd forintot csoportosított át.

Jól jelzi az ÁSZ munkájának alaposságát, hogy ellenőreik a Külügyminisztériumba el sem jutottak. Így a jelentés szót sem ejt a külügy 300 milliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzéseiről, amivel kapcsolatban több korrupciós probléma is felvetődött, például az, hogy lélegeztetőgépekért az egyik maláj szállítónak kifizetett több mint 170 milliárd forint egy része nem a szállító cég számláin landolt. (A "lélegeztetőgép" szó ugyanúgy nem szerepel az ÁSZ-jelentésben, mint ahogyan a Külgazdasági és Külügyminisztérium beszámolójában sem, annak ellenére, hogy legalább 300 milliárdot költöttek el erre a célra, és a beszerzett 20 ezer - sokszor többszörösen túlárazott - gépből pár százat vettek használatba.)

Az ÁSZ-jelentés nem foglalkozik 4000 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap költéseivel, holott annak felhasználása is felvet célszerűségi és törvényességi kérdéseket. Szintén nem tárgyalja az ÁSZ-jelentés a járvány elleni védekezés költségeit, illetve azok felhasználását, holott csak ebből az alapból  945 milliárd forintot költött a kormány. És el kell hinnünk, hogy egy fillér se ment rossz helyre - legalább is az ÁSZ-jelentése szerint.