oltás;Videoton;COVID-19;

2021-10-12 06:40:00

Gyűlnek az adatok: hasznos a harmadik oltás

Mostanra a lakosság 58,2 százalékának van két oltása, és valamivel több mint 9 százalék kérte a harmadikat is. Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására.

Tempósan és biztosan emelkednek a koronavírus miatti esetszámok, ami illeszkedik abba a folyamatba, amit Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a kormányzati járványkommunikáció arca öt napja megjósolt. Akkor azt mondta, hogy bár nem lesz annyira gyors a járvány felfutása, de tartósabb hullámra kell számítani. A hétvégén már több mint kétezer új fertőzöttet találtak, 28-an meghaltak. Péntek óta hetvenöttel, 715-re nőtt a kórházban ápolták száma, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.

Szakemberek szerint a görbe erőteljesebb felfutását az eddig beadott oltások gátolják. Mostanra a lakosság 58,2 százalékának van két oltása, és valamivel több mint 9 százalék kérte a harmadikat is. „Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására” – írta a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi állásfoglalásában. Már az is furcsa, hogy miközben a romló járványügyi adatok ellenére a kormány a füle botját sem mozdítja, sőt, a minden járványmegelőző intézkedést mellőző vadászati kiállítást propagálja, a tudomány képviselőinek kell szólniuk: ideje a maszkot megint fölhúzni és figyelni a távolságtartásra a köztereken és zárt helyiségekben is.

– Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése - teszi hozzá a tudós testület állásfoglalása. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész közben közösségi oldalán ismertette azt az izraeli vizsgálatot, amely igazolta, hogy a harmadik oltást is felvevők körében a fertőződési arány tized akkora, mint azok között, akik csak két oltást kaptak. Az adatokból kiderül az is, hogy – harmadik oltás esetén – a súlyos betegséglefolyás kockázata a 60 feletti korosztályban 19,1-szer, a 40-60 évesek esetén 20,7-szer alacsonyabb. A COVID-19 eredetű halálozási kockázat pedig 13,9-szer kisebb volt a 60 év feletti korcsoportban.

Újabb adatokat tett közzé a Videoton, amely az oltások hatásosságát korábban is mérte az alkalmazottain. Ezúttal a harmadik oltás tapasztalatait összesítették. Az elemzés szerint – amelyet a Portfolio közölt elsőként - a leghatékonyabbak az mRNS-vakcinák, erős védelmet nyújtanak az adenovírusos technológiák is, azonban az elölt vírust tartalmazó Sinopharm esetében mindenképpen a 3. dózis felvételét tartja indokoltnak a cégcsoport. Az újabb dózis felvétele után viszont ennél a csoportnál is hatalmas mértékben nő az ellenanyagszint. Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója arról is beszélt a portálnak, hogy vakcináktól függetlenül nagyjából három hónap alatt harmadára esik az antitestek száma, így idővel valószínűleg mindenkinél ismétlő oltásra lesz szükség. A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak a vizsgálatok.