Gyurcsány Ferenc;Karácsony Gergely;zsarolás;

2021-10-13 15:45:56

Gyurcsány felhatalmazta Karácsonyt, hogy hozza nyilvánosságra az sms-eit

Az adok-kapok közepette is úgy véli Karácsony, hogy az amerikai előválasztási csatározásokhoz képest „békés hangnemben” folyik a magyar ellenzéki előválasztási kampány.

"Ezennel felhatalmazom főpolgármester urat, hogy hozza nyilvánosságra az SMS-eket, melyeket velem váltott, és amelyekben én szerinte megzsaroltam őt" - írta szerda délutáni Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. 

A Demokratikus Koalíció elnöke ebben arra a főpolgármesteri közlésre reagált, amelyben Karácsony Gergely a következőket mondta: "hosszú a listája azoknak a politikusoknak, akik megpróbáltak már megzsarolni, Gyurcsány Ferenc is rajta van ezen a listán. Ezt sms-ben szokta megtenni. De vannak más politikusok is a listán. Ez a működés része, turbulens időszakokban előfordul".

Az egész ügy onnan indult, hogy Márki-Zay Péter egy 444.hu-n megjelent interjúban azt állította: „azzal próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev Klára támogatására, hogy megzsarolják őket, hogy a közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem teszik” és hozzátette, „kérdezzék meg Karácsony Gergelyt, hogy ismeri-e ezt a zsarolási technikát”. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke akkor azt mondta erre, hogy ne hazudjon.

Karácsony egy délelőtti beszélgetésen kifejtette, ezzel együtt is úgy véli, hogy az amerikai előválasztási csatározásokhoz képest „békés és családias hangnemben” folyik a magyar ellenzéki előválasztási kampány. Márki-Zay Péternek Orbán Viktor fiára, illetve a kormányra tett „meleg” kijelentéseit politikailag hatásosnak tartotta, bár ő maga nem mondta volna.

A visszalépését továbbra is racionális és felelősségteljes döntésnek nevezte, amit szerinte az őt támogató pártok sem kérdőjeleztek meg. Nem tartja különösebben meglepőnek, hogy az MSZP, az LMP és a Párbeszéd nem állt át szervezetileg Márki-Zay mögé, mivel ezek a pártok „a belső kohéziójukat” féltik, de a tagok és a szimpatizánsok szerinte egyenként MZP-re szavaznak majd.

Karácsony egyébként úgy véli, hogy Márki-Zay magas fölénnyel nyeri az előválasztás második fordulóját. Erre utal szerinte az is, hogy az első fordulóhoz képest 25 ezerrel többen mentek el szavazni az első napokban.

Karácsony ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csak a miniszterelnök-jelöltségről mondott le, a baloldali-zöld program megvalósításáról nem. A főpolgármester szerint az új országgyűlésben – feltéve, hogy győz az ellenzék – a Párbeszéd, az MSZP és az LMP frakciószövetsége lesz a legnagyobb. A Mindenki Magyarországért Mozgalom – MZP civil szervezete - a hatályos törvények szerint nem alakíthat frakciót, hiszen azt csak a bejutott pártok hozhatnak létre.