MSZP;MVM;Tóth Bertalan;nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter;Mager Andrea;

Újabb adatkiadáspárti ítélet MVM-ügyben

Az első fokú bíróság szerint a vagyonminiszter törvénytelenül titkolja MVM-es határozatait. Az MSZP elsősorban a Mátrai Erőmű korábbi megvásárlásának, illetve az energiacsoport privatizációs előkészületeinek részleteire kíváncsi.

A Fővárosi Törvényszék első fokú döntése értelmében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek 15 napon belül ki kell adnia Tóth Bertalan MSZP-társelnök részére az MVM Zrt.-t érintően 2019-ben és 2020-ban hozott összes, kitakarások nélküli tulajdonosi határozatot - tudtuk meg. Bár a képviselőnek egész pontosan 54 416 forint költségtérítést kellene fizetnie, Mager Andrea 127 ezer forint perköltséggel tartozik neki. A papírok és a piszkos anyagiak rendezésére ugyanakkor valószínűleg még várni kell, mert a per bizonyára másodfokon folytatódik.

Az ügy az Orbán-kabinet közérdekű adatkiadási kötelezettséget kijátszó, fordulatos trükközéseinek újabb iskolapéldája. Tóth Bertalan főképp a Mátrai Erőmű közel két évvel ezelőtti, botrányos megvásárlásával kapcsolatban kért ki közérdekű adatokat részint a vevőtől, vagyis az MVM-től, részint az annak állami tulajdonosát képviselő Mager Andrea vagyonminisztertől. Első körben látszólag az MVM és Mager Andrea is adott ki néhány aktát. Az MVM iratai ugyanakkor csak úgy tarkállottak a kitakarásoktól. Mager Andreáék pedig Tóth Bertalan parlamenti kérdését szándékosan félreértve csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kapcsolatos, az ügyletet nem érintő papírok címeit küldték el, később a Magyar Nemzeten keresztül kioktatva Tóth Bertalant és az esetről tudósító lapunkat "részvényesi", illetve "tulajdonosi" határozataik általuk - tévesen - vélt különbözéséről. Ekkor vált egyre világosabbá, hogy Magerék valamiért nagyon titkolják az MVM-nek a Mátrai Erőmű - sokak szerint igencsak túlárazott - megvásárlására adott engedélyüket. Párhuzamos levelezésük során Magerék először a veszélyhelyzetre hivatkozva haladékot kértek az MSZP-társelnöktől, majd 259 ezer forintos költségtérítést igényeltek, javarészt pont a fontos részletek kitakarásának ügyviteli terheire hivatkozva. Tóth Bertalan perre vitte a vitát, amelynek során a vagyonminiszter hivatala már 426 ezer forintra növelte költségigényét, egyszersmind elküldve MVM-mel kapcsolatos határozataik címeit. De e listából sem derült ki, melyik szólt a Mátrai-ügyletről, mivel ez idő tájt csak titkos, vagyis "minősített" döntések születtek.

Az első fokú bíróság most helyt adott a kitakarásmentes adatok iránti kérelemnek. Már csak azért is, mert a felek sokkal inkább a költségtérítés mértékéről vitatkoztak, semmint a titkolózás megalapozottságáról. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a bíróságok a kérdésben megosztottak. Bár Tóth Bertalan az MVM-mel szemben, hasonló ügyben indított perét első fokon, hasonló indokkal szintén megnyerte, a közművek nyilvánosságának eltérő szabályaira hivatkozva annak másodfoka megtiltotta az adatkiadást. Igaz, még ez az eljárás is folytatódik.

Megkeresésünkre Tóth Bertalan a bírósági döntés feletti örömének adott hangot. Jelezte: természetesen készek néhány tízezer forintot is kifizetni annak érdekében, hogy kiderüljön, a Fidesz-kormány milyen döntéseket hozott az MVM-ről, például mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását. Mindenkinek joga tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat - tette hozzá. Egyszersmind egyértelművé kívánta tenni, hogy az MSZP nem támogatja az MVM privatizálását, legyen szó akár tőzsdei eladásról, akár egy esetleges kiszervezésről egy fideszes magánalapítványba.