MSZP;MVM;Mátrai erőmű;Tóth Bertalan;

Titkosíthatták a Mátrai-határozatot

Lassan libben fel Mészáros Lőrinc több tízmilliárdos kistafírozásáról az állami fátyol. Mager Andrea majd félmilliós költségtérítést kér az MSZP-elnöktől.

Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Tóth Bertalan által a Mátrai Erőmű tavalyi megvásárlása kapcsán indított per keretében megküldte az MSZP elnökének a céget megvásárló MVM-mel kapcsolatos 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatok címeit - tudtuk meg.

Szakértők szerint az ügyletre adott miniszteri engedélyeket a lista két dátum nélküli, december 19-e és 30-a között kelt, "minősített" bejegyzése fedheti. Annak ellenére titkosíthatták tehát a vásárlás jóváhagyását, hogy e döntések alapesetben nyilvánosak. Ez tovább nehezíti a bűncselekménygyanús eset feltárását.

Az MVM 2019. december 23-án szerződött Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel. Ennek jegyében a rákövetkező év márciusában az állami cég 17,44 milliárdot fizetett Orbán felcsúti barátját fedő szerveződéseknek vételárként, illetve további közel 5 milliárdot hitelkiváltásként. De a megvásárolt üzem saját bevallásuk szerint is csak további köz-tíz- illetve százmilliárdokból tartható életben. Az MSZP-elnök által kezdettől igényelt összes nyilvános állami irat kiadása rendkívül vontatott. Az MVM a tőlük igényelt aktákat jelentős törlésekkel küldte meg. A kitakarásmentes változatokért indított perét Tóth Bertalan első fokon megnyerte.

A mostani eljárásban Mager Andrea hivatala első körben a veszélyhelyzetre hivatkozva további másfél hónapot kért, majd 259 ezer forintos költségtérítést igényeltek többek között "az adatok felismerhetetlenné tételéért". Az adatokat kifejezetten felismerni szándékozó Tóth Bertalan ezt is bíróságra küldte, melynek ellenkérelmében Magerék már 426 ezer forint költséget kívántak az ellenzéki politikuson bevasalni. Ehhez mellékelték a Dudás Hargita Zavodnyik Ügyvédi Irodával kötött megbízási szerződést, költségjegyzéket, teljesítésigazolást, számlát és az adatigényléssel kapcsolatos egyeztetések bejegyzéseit.

Mager Andrea az előző két év során 148 tulajdonosi határozatot hozott az MVM-ről. Bár ezek közül 21 titkos, szakértők számára nem világos, hogy a Mátrai Erőmű esetében mi indokolja a fokozott óvatosságot. A miniszter beruházásokról, csoportszintű átalakításokról, cégalapításról, tőkejuttatásról, hitelekről, jelentésekről, a felügyelőbizottságról és a könyvvizsgálatról döntött.

Lopásalapú Fidesz-kormányA Fidesz-rezsim aljasságát mutatja, hogy miközben a felszínen a nemzeti vagyon gyarapításáról, értékének növeléséről papolnak, addig a valóságban csak a saját elitjük zsebeit tömik. Hol ezermilliárdos értékben privatizálnak - sőt ajándékoznak - a fideszes hátországnak a közös tulajdonunkból (amiként azt a közérdekű vagyonkezelő alapítványok példája mutatja), hol a közös pénzünkből vásárolják meg tízmilliárdokért a nemzet gázszerelőjének veszteséges üzletét - vélekedett az ügy kapcsán megkeresésünkre Tóth Bertalan. És hogy erről minél kevesebbet tudhassanak meg az emberek, súlyos százezreket-milliókat fizetnek ügyvédeknek, akik különböző ötletekkel, javaslatokkal látják el a kormányt, hogy hogyan akadályozhassák a közérdekű adatok és a Fidesz lopásalapú kormányzásának megismerését - közölte a pártelnök. De rossz hírem van Mager Andrea vagyonügyi miniszternek: ezeket az ügyeket is fel fogjuk tárni, az ellopott-átjátszott állami vagyont visszaszerezzük, és jóvá tesszük mindazokat a károkat, amiket a Fidesz-rezsim okozott az embereknek - fogalmazott Tóth Bertalan.