Daphne Caruana Galizia;Pegasus;

2021-10-14 12:40:45

A Pegasus projekt kapta a megölt máltai riporterről elnevezett díjat

A díjazott konzorciumot olyan újságírók alkotják, akik meggyilkolt, bebörtönzött vagy megfenyegetett társaik tényfeltáró nyomozásait viszik végig.

A Forbidden Stories által vezetett, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium vehette át csütörtökön az első alkalommal kiosztott Daphne Caruana Galizia újságírói díjat az Európai Parlamentben. A 27 tagú páneurópai zsűri a Pegasus projekt nevű pályaművüket díjazta, amely leleplezte a Pegasus izraeli kémprogrammal rendszeresen visszaélő felhasználókat, köztük a gyanú szerint a magyar kormányt. Az elismeréssel 20 ezer eurós pénzdíj jár.

A Forbidden Stories konzorciumot olyan újságírók alkotják, akik meggyilkolt, bebörtönzött vagy megfenyegetett társaik tényfeltáró nyomozásait viszik végig. 2017-es megalakulásuk óta folytatták a merénylet áldozatául esett máltai oknyomozó riporter, Daphne Caruana Galizia által megkezdett munkát, de környezetvédelmi bűncselekmények vagy a mexikói kartellek ügyeinek felfedése miatt meggyilkolt kollégáik tényfeltárását is. A konzorcium világszerte harmincnál is több partnerszervezettel és közel száz újságíróval dolgozik együtt. Munkájáért már számos rangos elismerésben részesült.

A Pegasus projektben bemutatták, hogy a kémprogrammal hogyan éltek vissza a szoftvert gyártó izraeli cég ügyfelei: a konzorcium és az Amnesty International birtokába jutott adatok szerint 2016 óta több mint 50 országban figyeltek meg célszemélyeket. A kiszivárgott információk alapján Magyarországon kívül Indiában, Mexikóban, Marokkóban és Franciaországban is célba vettek újságírókat. A megfigyeltek között voltak emberijog-védők, tudósok, üzletemberek, politikus és államfő is. A projektben 10 ország 17 médiavállalatának több mint 80 munkatársa vett részt.

Az újságírói díjat az Európai Parlament Elnökségének kezdeményezésére hozták létre a máltai oknyomozó újságíró és blogger Daphne Caruana Galizia emlékére, akinek az életét egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki 2017-ben. A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt ismeri el. Minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója, október 16. környékén ítélik oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül kiállnak az európai alapértékekért és alapelvekért.

A díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoport pályázhatott olyan oknyomozó anyaggal, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a médiában. A 15 finalista közé bejutottak magyar újságírók is: Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa munkatársa a magyar közmédia belső működését bemutató cikksorozatával, Sarkadi Nagy Barna pedig a Vsquare oknyomozó újságíró-hálózat tagjaként a szélsőséges politikai erők közép- és kelet-európai térhódításáról szóló riporttal.