Kálomista Gábor;

Kormányzati segítség Kálomistának

Lényegében a kormány egyik szerve döntött úgy, hogy művészi értékkel bír a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéről és az MTV székháza elleni ostromról szóló film.

Művészfilmnek minősítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Elkxrtuk című filmet, ami azt jelenti, hogy a mű megkapta az artmozis besorolást, így nincs akadálya annak, hogy ország összes mozijában játszhassák - tájékoztatta az Index szerkesztőségét a Megafilm a hétvégén. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságától hétfőn azonban azt jelezték a Media1-nek, hogy az MTI téves információt közölt, valójában ugyanis nem a médiahatóság, hanem a Nemzeti Filmiroda döntött úgy, hogy művészfilmmé nyilvánítja a mozifilmet. A Nemzeti Filmiroda a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló szervezeti egységeként működik. Vagyis lényegében a kormány egyik szerve döntött úgy, hogy művészi értékkel bír a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéről és az MTV székháza elleni ostromról szóló film - írja a Media1.

A 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és az utána kialakult politikai helyzetet és hangulatot feldolgozó politikai krimi vetítése körül komoly kampány zajlott az elmúlt hetekben. „Ideológiai alapon, politikai eszközökkel akarnak kinyírni egy filmet" – jelentette ki korábban Kálomista Gábor producer azzal kapcsolatban, hogy mindössze a Corvin moziban és csak két időpontban lehet majd látni az Elkxrtuk-at. Igaz, ekkor lapunknak a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatója, Buda Andrea elmondta: megállapodtak Kálomista Gábor filmforgalmazó cégével, a Megafilmmel arról, hogy október 21-től Magyarország legnagyobb multiplexhálózatának minden mozija vetíteni fogja a filmet. Ezt akkor Kálomista „elfelejtette” megemlíteni a kormánypárti Origónak adott interjújában.