Fidesz;közmunka;támogatottság;

2021-10-19 14:16:38

Minél több a közmunkás egy településen, annál jobban szavaznak a Fideszre

Csúcsra járatja a klientúraépítést a NER: sokan félelemből szavazhatnak a kormánypártokra, hiszen ha nincs ez a kevéske pénz sem, akkor oda a megélhetés és a falu fejlődése.

- írja a Telex az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatására hivatkozva. 

Reizer Balázs munkatársaival azt nézte meg, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága. Arra jutottak, hogy a közmunka növeli a Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis a közmunka miatt többen szavaznak a kormánypártra. Minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk. Pont azokban a billegő körzetekben találtak több közmunkást, ahol a Fidesznek nagyon kellettek a plusszavazatok. 

Egy másik tendenciára is felfigyeltek: ahol jól szerepelt a Fidesz az országos választáson, ott több lett a közmunkás a 2014-es és a 2019-es önkormányzati választásokra, azaz a polgármesterek támogatottságát is növelheti a közmunka. Azokban a falvakban, ahol átlagosan egy százalékponttal nagyobb volt a közmunkások aránya, más településekhez képest, ott 0,2 százalékponttal nőtt a Fideszre, és 0,3 százalékponttal a regnáló polgármesterekre leadott szavazatok aránya. 

Megállapították azt is, hogy konzervatív becsléseik szerint a 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás még ennél is nagyobb lehetett. Ha jól számolnak a kutatók, akkor a közmunka nélkül nem szerzett volna nyolc éve kétharmados többséget a Fidesz–KDNP: 133 mandátumuk volt, míg az ellenzéki pártoknak csak 66.

A közmunka nem jár alanyi jogon, az önkormányzatok döntik el, kik kaphat, így aztán ennek segítségével akár ígérettel, akár fenyegetéssel is lehet mozgósítani a szavazókat. Ebben a viszonyrendszerben a polgármesterek dolga ellenőrizni, hogy a lakosság megfelelően szavaz-e. Egy 200 fős faluban amúgy sem lenne nehéz feladat ez, de számos anekdotát hallani, miként ellenőrzik, hogy a közmunkások hova húzták be az ikszet. (Természetesen ahol fideszes a településvezető, ott még könnyebb ezt megtenni.)

Azokon a településeken, ahol a 2014-es országgyűlési választásokon jól szerepelt a Fidesz, néhány hónappal később az önkormányzati választások idején már jelentősen több volt a közmunkás – egyes helyen akár 20 százalékos is lehetett a növekedés. De arra is találtak példát, hogy ahol gyengébb eredményeket ért el az országos választásokon a Fidesz, ott a közmunkások száma viszonylag alacsonyabb volt a helyi választások idején - vélekedik Reizer Balázs.

A portál a klientúraépítést egy másik tanulmánnyal is alátámasztja: az amerikai Yale Egyetem kutatója, Isabela Mares 2019-es kutatásában 93 véletlenszerűen kiválasztott Baranya, Heves és Borsod megyei falu lakosságát vizsgálta.