Semjén Zsolt;Kovács Zoltán;Vadászati Világkiállítás;

Kovács Zoltán: a helyszínen 616 ezren látták a vadászati világkiállítást

A 17 milliárd forint közpénzből megrendezett országos eseménysorozatra a kormánybiztos szerint másfél millióan voltak kíváncsiak, és még nincs vége.

A központi helyszínen, a Hungexpón 616 ezren látták az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága – mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos egy keddi sajtóbeszélgetésen. Kiemelte:

„A világkiállítással kapcsolatos számok összesítése folyamatosan zajlik, hiszen a vidéki rendezvények év végéig tartanak. December 29. és 31. között a még májusról elhalasztott nemzetközi kutyashow-val zárul a vadászati világkiállítás programsorozata.”

Kovács tovább részletezte: a Hungexpón a tárlatot 60 ezer diák látta, és a vidéki rendezvények „rendkívül népszerűek” voltak. Hangsúlyozta, hogy  „Vásárosnaményben például napi 5-6 ezer érdeklődőt” vonzott a rendezvény.

„A rendszerváltoztatás óta ilyen méretű és komplexitású eseménysorozatot még nem rendeztek. Október 1. és 16. között 1,3 millió vendégéjszaka realizálódott a hazai szálláshelyeken, 27 százalék a fővárosban”– sorolta a kormánybiztos.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy 1500 rendezvényt tartottak az országban, számos építészeti projektet létrehoztak, közte Frigyes főherceg fapavilonját Gemencen, vagy a bodajki kastélyt. Mint mondta, a Hungexpo a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült el, hiszen ez volt az első ott tartott nemzetközi rendezvény és csak a második a vadászati kiállítás, ettől kezdve pedig évente mintegy 200 nagy rendezvényt tartanak majd ott.

Semjén szerint ugyan a járványhelyzet miatt több afrikai ország és Oroszország sem tudott eljönni a vadászati világkiállításra, de így is mintegy 50 országnak volt saját tárlata, tíz konferencián, közte hat nemzetközi rendezvényen, hivatalosan több mint 100 ország képviseltette magát. Orbán Viktor helyettese az aggódóknak is üzent:

„A tematikus kiállítást a fenntarthatóság jegyében rendezték, így minden eleme fenn fog maradni, például a Totem című alkotás a keszthelyi Vadászati Múzeum elé kerül.”

Semjén Zsolt szerint mindemellett könyvek, többek között a Nimród-sorozat, több mint 30 szakmai film, közte Kittenberger Kálmánról és Fekete Istvánról készült alkotás, valamint további rendezvények „viszik tovább a kiállítás üzenetét”.

Amint arról a Népszava szeptemberben, nem sokkal az esemény megnyitása után beszámolt, Kovács Zoltán már akkor úgy nyilatkozott, hogy „megérte a vadászati világkiállításra költött 17 milliárd”. Továbbá azt ígérte, az utolsó fillérig elszámolnak a kiadásokkal.  Ugyanakkor lapunk azt is megírta, hogy a kormány nettó 55 milliárd forintot költött a Hungexpo felújítására, ám ez az összeg még száz év alatt sem térülhet meg az államnak.