Biodóm;

2021-10-20 14:27:24

Átadná az államnak a Biodómot a főváros

Legkevesebb három év és további 15-20 milliárd kellene a Biodóm befejezéséhez. A főváros ezért inkább átadná az egészet a kormánynak.

Március óta nem válaszol a kormány a fővárosi önkormányzat azon javaslatára, miszerint osszák meg a Biodóm beruházás befejező munkáit: az állam végezze el az építési feladatokat, míg az építmény berendezése, a növények és az állatok betelepítése a Fővárosi Állat- és Növénykertre maradna. Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, minthogy átadja a beruházást az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára – jelentette be ma Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, aki a Népszava kérdésére azt is elmondta, hogy ez nem jelenti az üzemeltetés, pláne nem az egész állatkert átadását. S mivel két állatkert egymás mellett mégsem lehet, a főváros szeretné a két létesítményt a későbbiekben együtt működtetni. A biodóm területét telekkönyvileg is leválasztják az állatkertről. Luxus egy ilyen beruházást félkészen hagyni, de a fővárosnak könnyen belátható módon nincs pénze a befejezésre – tette hozzá a politikus.

Egy dolog biztosan nem történhet meg, az, hogy nem fejezik be a projektet, hiszen már rengeteg közpénz van benne – mondta a Népszavának korábban Karácsony Gergely főpolgármester, aki akkor azt is hozzátette, hogy a főváros mindenképpen saját tulajdonában akarja tartani az állatkert szerves részeként megépült Pannon Parkot. A most átadni kívánt 1,7 hektáron megvalósuló biodóm egyébként nem fedi le a Pannon Park teljes 4 hektáros területét. A főváros nem adná át a hullámvasutat sem.

Az 1922-ben épült, műemléki oltalom alatt álló hullámvasutat azzal az ígérettel zárták le 2015-ben, hogy három év múlva újra megnyitják. A Biodóm beruházást felmérő Enviroduna tavaly azt javasolta, hogy a szűkös büdzsé miatt húzzák ki a projekt költségvetéséből az alatta található mesecsónakkal bővített felújítási program 2,35 milliárdos tételét. Szabó Roland az Állatkert operatív igazgatója most a Népszavának azt mondta, hogy a felújítási tervek készen vannak, ha megkapják az állami támogatásból a Pannon Parkra ígért, de még ki nem fizetett 6 milliárdot és a városvezetés is rábólint a rekonstrukcióra, akkor azonnal nekiláthatnak.

A 2013-ban megkezdett Biodóm beruházási költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek: az eredeti 16 milliárdos ár 2019-re 64 milliárd forintra nőtt. A különleges formájú építményre eddig 44 milliárdot költöttek el, az Enviroduna tavalyi jelentése szerint a befejezéshez legkevesebb 16,4 milliárd forintra lenne szükség, de azóta jócskán elszálltak az építőanyag árak és a szakipari munkabérek. Az elmaradt tervezési munkák pótlása, a szükséges újratervezések, és a jogi eljárások várható elhúzódása miatt már tavaly 2024-es befejezéssel számoltak jó esetben, ám ehhez már az idén ki kellett volna írni a közbeszerzéseket. Csakhogy a kormány hiába jelentette be a projekt átvételét, a részletekről azóta sem hajlandó tárgyalni.

Az építményhez a kivitelező Market levonulása óta hozzá se nyúltak. Itt lenne az ideje a szükséges üzempróbák elvégzésének – mondta a mai sajtóbejáráson Szabó Roland, Állatkert operatív igazgatója, de azt már csak a Népszava kérdésére ismerte el, hogy ezek határidőn belüli (beépítéstől számított két év) pótlása nélkül elvész a kivitelezői, illetve a különféle gépészeti berendezésekre adott garancia. Az épület üzemeltetési és őrzési költségeiről egyelőre nem tudott számokkal szolgálni, mondván ezt együtt könyvelik a történelmi állatkerttel.

A létesítmény őrzése, karbantartása és temperálása havi 100-200 milliót visz el, amit a járvány és a kormány megszorító intézkedései miatt különösen megcsappant büdzséből egyre nehezebb előteremteni – mondta korábban lapunknak Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes. Ráadásul ebben még nincs benne az amortizáció költsége. 2024-re alapjáraton is több milliárddal csökken a létesítmény értéke.

Az óta tehát egyre hangosabban ketyeg, de a kormány március óta nem is válaszolt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának befejezésre vonatkozó javaslataira. „A hatályos támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló, szerződéses kötelezettségvállalásokkal jelenleg nem terhelt keretösszege megközelítőleg 6 milliárd forint, de ez nem elég, a kormány pedig nem biztosít többletforrást. Ezért állt elő ezzel az új ötlettel a főváros – magyarázta a Biodóm jövőjéről szóló sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet.

A Biodóm és Pannon Park önálló ingatlanként történő kiszabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válik. A javaslat elfogadása esetén az önálló ingatlanná történő kialakítás és ehhez kapcsolódóan az átadásra vonatkozó megállapodás előkészítése nagyjából 10 hónapot vesz igénybe. Ezt követné a kulcsrakész állapot megteremtése, majd az építmény berendezése. A főváros semmit nem kér a telekért cserébe. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kezdeményezte az év végén lejáró támogatási szerződés határidejének meghosszabbítását is.