influenza;COVID-19;

2021-10-26 06:00:00

Ingyenes influenzaoltás: jár, ha jut

Egyetlen hét alatt megduplázódott az új covidos esetek száma, a hét végén már óránként halt meg egy beteg. Az influenza elleni oltásnál a fő kérdés, hogy lesz-e belőle elég.

Míg az érintettek azt hitték, hogy a szokásos szabályok érvényesek idén az influenza-oltásra, azaz csak a különösen védendő csoportok kapják azt térítésmentesen a háziorvosoktól, a minisztérium tegnapi közleményében az üzente: ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják a vakcinát. Feltéve, hogy jut nekik. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy a szokottnál nagyobb kontingenst rendeltek volna.

A magyar kormány 24 éve rendre – így idén is – itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni oltást, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Egy átlagos évben általában ennek alig fele szokott elfogyni, ám tavaly, amikor a covid-járvány miatt nemcsak a kockázati csoportoknak (idősek, terhesek, krónikus betegek), hanem mindenkinek térítésmentes elérhetőséget ígértek, a háziorvosoknak kiosztott 1,4 millió adagból mintegy 1,244 millió adag fogyott el. (Az 1,3 millió hazai gyártású, 3Fluart mellé 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát vásárolt a kormány közvetlenül a gyártótól). Csakhogy tavaly nem volt influenza-járvány, míg idén kifejezetten erős várható.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője lapunknak azt mondta: a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban. A közvetlen okok között ott van a fellazult maszkhasználat, nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Ezért kevésbé védettek az emberek az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt.

Lapunk kérdésére, hogy elegendő-e a tavalyi évben biztosított influenza-elleni oltóanyag az idei szezonban a lakosság számára, a tárca azt válaszolta: „Tekintettel arra, hogy a hazai oltóanyag felhasználása az elmúlt években sem érte el a 90 százalékot, így az elmúlt évekhez hasonlóan a 2021/2022. évi szezonban a 3 éven felüliek számára 1,3 millió térítésmentes vakcina, míg a 3 éven aluli gyermekek védőoltására 4 000 adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre.” Ha jól értjük a válaszukat, akkor ez – szerintük – akár igent is jelenthet.

A lakosság hatékony védelméhez viszont legalább 60-70 százalékos átoltottságra lenne szükség, ha lenne egy 100 százalékos oltóanyagunk. Csakhogy az influenza-elleni oltások ennél jóval kevésbé védenek. Ahhoz, hogy ne legyen influenza okozta többlethalálozás, legalább az összes idős és krónikus beteget be kellene oltani. A jó hír az, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája. Ebből a gyártó mintegy 200 000 adagot szállít a patikáknak. A tavalyi évhez képest ez a mennyiség 60 százalékkal több.

Ám ezzel a mennyiséggel sem lehet elérni a hatékony védelemhez szükséges átoltottságot. A G7 portál kalkulációja szerint, ha csak a veszélyeztetett csoportok: az idősek, az egészségügyi és állattenyésztési dolgozók, illetve a krónikus betegek jelentős része díjmentesen felvenné az oltást, akkor ahhoz Magyarországon évente 3,5-4 millió adagra lenne szükség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint két hete az országban 10 000 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a betegek zöme fiatal felnőtt volt, ám a beküldött 33 mintában egyetlen influenza-megbetegedést sem sikerült még igazolni. 

„Nagyon kellene a maszk”

Csaknem kétszer annyi, 6688 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a hétvégén, mint egy héttel korábban ugyanebben az időszakban, mindez jól mutatja a járvány negyedik hullámának felfutását. Egy hete még ezernél kevesebb beteget ápoltak kórházban, most 1588-at, közülük 191-en vannak már lélegeztetőgépen és 75-en haltak meg a hétvégén.

– „Ha nem teszik kötelezővé a maszk használatát, vagy nem sikerül gyorsan elérni még másfél millió ember beoltását, akkor súlyos problémák lesznek” - mondta lapunknak Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja. A professzor emlékeztetett arra, hogy az Élet és Irodalomban (ÉS) egy hete megjelent írásában is jelezte: „ha a hatalom kitart azon álláspontja mellett, hogy a maszkok nem nyújtanak védelmet és nem rendeli el azok kötelező viselését, közvetlen bűnös felelőssége van több ezer honfitársunk haláláért!”

Falus András a mesterséges intelligenciával operáló Institute for Health Mertrics and Evaluation (IHME) magyarországi adatait idézve közölte: a jelenlegi 30567 haláleset kötelező maszkviselés mellett január elsejére 30937-re nőne. Ha viszont nem lesz kötelező maszkviselés úgy ez a szám 36429-re emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy néhány száz helyett több mint hatezer embert veszíthetnek el a magyar családok.

– Durvul a helyzet, nagyon kellene a maszk – vágta rá határozottan kérdésünkre egy háziorvos, amikor afelől érdeklődtünk, mi a helyzet, sok-e a covidos-beteg. Hozzátette: elkezdték az inlfuenza-elleni oltások beadását. Ám egyre többen és többen vannak naponta azok, akik felső légúti tünetekkel jönnének a rendelésre. Akinek láza is van – mondta –, azokat arra kéri, hogy telefonon egyeztessenek: szükség van-e PCR-tesztre, vagy egyéb ellátásra. Még nem készült el az az eljárásrend, amely pontosan leírhatja, legyenek-e „vörös-zónás” rendelések a háziorvosi rendelőben. Azaz beengedjék-e, és ha igen, hogyan, milyen feltételek mellett a covid-gyanúsakat is az ellátóhelyekre. Mint emlékezetes: alig egy hete új eljárásrendre utasították a doktorokat, eszerint „a területükhöz tartozó, COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el.” Az utasítás ellen alig 24 óra alatt mintegy 1700 háziorvos írt alá tiltakozó levelet. Az aláírásgyűjtés hírére az operatív törzs visszakozott és új eljárásrendet ígért. Ezt még az érintettek nem kapták meg, viszont a hétvégén eljuttatták a háziorvosoknak a rendelőkben használható 800 ezer gyorstesztet.