újságíró;titkosszolgálatok;beszervezés;Dezső András;

2021-10-26 07:45:59

Dezső András újságíró: Hét éve akart beszervezni a titkosszolgálat

A hvg.hu munkatársa most beszélt erről annak kapcsán, hogy könyvet írt a hazai szolgálatok működéséről.

A 2014-es kitiltási botrányról szóló cikkei miatt keresték meg, miután az Egyesült Államokból kormányközeli tisztviselőket tiltottak ki – mondta el Dezső András  a Partizánnak adott interjúban, a 444 pedig kiemelte:  ő volt az újságíró, akire rászállt a titkosszolgálat, s akiről 2016-ban a portál írta meg, hogy „elővették a magánélete részleteit, aztán »titkos együttműködésre« akarták rávenni. Nem a rendszerváltás előtt, hanem most”.

Felidézték, hogy az írás egy meg nem nevezett magyar újságíró történetéről szólt, akihez 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni. Dezső András ugyanis amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett, ezekből pedig cikkeket írt.

A cikk megjelenése után ellenzéki kezdeményezésre összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. A belügy elismerte, hogy „valami történt”, egy közleményben kémkedést emlegettek, de ennél több érdemben nem derült ki, vizsgálatot nem indítottak.  

Idén nyáron, a Pegasus-ügy kirobbanása után Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója is hivatkozott a történetre, akkor még név nélkül. Dezső Andrásnak, a hvg.hu újságírójának egyébként most jelenik meg könyve a magyar titkosszolgálatok működéséről.