Brüsszel;energiaár;

A kormányokra vár az energiaárak letörése

Rövid távon sürgősen nemzeti intézkedéseket kell hozni a legkiszolgáltatottabb fogyasztók védelmére az uniós energiaügyi miniszterek szerint.

Rendkívüli tanácskozást tartottak kedden Luxemburgban az uniós energiaügyi miniszterek az energiaárak robbanásszerű emelkedéséről. Nem hoztak konkrét döntéseket, a véleménycsere elsősorban az álláspontok tisztázását szolgálta.

A huszonhét tárcavezető egyetértett abban, hogy rövid távon sürgősen nemzeti intézkedéseket kell hozni a legkiszolgáltatottabb fogyasztók védelmére. Az Európai Bizottság javaslatainak megfelelően többek között adó- és illetékcsökkentéssel, valamint az állami támogatás növelésével kell enyhíteni a terheket. Mint Kadri Simson energiaügyekért felelős biztos az ülés után megjegyezte, 19 tagállam már bevezetett a válság enyhítését célzó átfogó intézkedéseket.

A miniszterek megvitatták a lehetséges közép- és hosszú távú lehetőségeket is. Ennek keretében tárgyaltak a gáz önkéntes alapon történő közös beszerzésének és tárolásának a lehetőségéről is. A franciák és a spanyolok szükségesnek tartanák az EU energiapiacának átalakítását, míg az északi országok óvnak az elhamarkodott reformoktól. Szerintük a jelenlegi árrobbanás oka a globális gazdasági fellendülésben, a fosszilis tüzelőanyagok iránt megnövekedett keresletben magyarázható, nem pedig az uniós energiapiac működésével vagy a klímaváltozás elleni lépésekkel.

Több tagállam hangsúlyozta, hogy az éghajlat-politika és a tiszta energiára való átállás a megoldás része, nem pedig az energiaárak emelkedésének oka. Kulcsfontosságúnak nevezték a megújuló energiákba, az energiahatékonyságba és az energiarendszerek összekapcsolásába történő beruházásokat. Mivel néhány ország spekulációt is gyanít az árrobbanás mögött, felkérésükre az Európai Bizottság hamarosan elemzést készít a gáz- és villamosenergia-piacok, valamint az EU szén-dioxod piacának a működéséről. A huszonhetek ezután döntenek majd arról, hogy szükség van-e bármilyen intézkedésre.

Szóba került a tanácskozáson a földgáz és az atomenergia szerepe a fenntartható finanszírozásban. Mivel ebben a kérdésben erősen megoszlanak a vélemények, egyelőre késik a döntés arról, hogy a két energiahordozót elismerjék-e zöld, és ilymódon támogatandó energiaforrásnak.

A tanácskozáson Steiner Attila államtitkár képviselte Magyarországot. A politikus a Twitteren ismertette a hazai álláspontot: eszerint garantálni kell, hogy az energia megfizethető legyen, az ellátás biztonságos, és el kell kerülni, hogy a zöld átmenet túlzott terheket rójon a polgárokra és a vállalkozásokra.

Az energiaügyi miniszterek, majd az állam- és kormányfők decemberi ülésükön ismét tárgyalni fognak a magas energiaárakról.